Како мравки најдат патот дома во гнездото

Април 2019

Видео: The Groucho Marx Show: American Television Quiz Show - Book / Chair / Clock Episodes (Април 2019).

Anonim
Na koji način mravi nađu svoj put kući proučavali su i proučavali hiljade naučnika. I to ne samo to: u tom svojstvu insekata uključuje mnoge mehanizme koji omogućavaju novi pogled na svijet, a ne samo insekte, već i na sposobnost osobe.

Kao što se ispostavilo, mravi odjednom pronalaze svoj put na nekoliko načina. Su radili ovo:

orijentacija na suncu, iako je većina ljudi na njihovom suncu teško da će biti u mogućnosti da orijentirati u prostoru

  • skladištenje pejzaža i raznim predmetima
  • hemijske metode
  • "ugrađeni" pedometar
  • Zemljino magnetno polje.
  • I kako oprezan najave mirmekologija specijalista (naučnici koji proučavaju mravi), oni priznaju postojanje drugih mehanizama koji omogućavaju mravi nepogrešivo pronaći svoj put kući, ali još nisu proučavali čovjeka. Iako je svaka od gore navedenih metoda vrlo sama po sebi efikasna i može pružiti mravima navigaciju bez greške.

U Napomenu

Naučnici nazivaju žudnju za svoje mjesto rođenja ili rađaju reč "homing" (od engleskog Doma - kući). To je posebno izraženo u lososa koji su nepogrešivo rijeke, u kojem izlegla SRJ od jaja, nakon godina života u Oceanicove prostranstva.

Hemijske etikete na rutama

Mravi se hemijski koriste za orijentaciju. Obično ih karakterišu visoka osetljivost na mirise i tendencija hemijske komunikacije.Mravi ne ispuštaju zvukove, a neke vrste rada pojedinaca na svim slijep, i miriše na njima su jedino sredstvo komunikacije, u potrazi za hranom i orijentaciju u prostoru.

Za komunikaciju i obeležavanje mrava koriste različite feromone specifične za svaku vrstu i za svaku specifičnu situaciju.

Uključujući - i za obeležavanje ruta. Ovo je zanimljivo

Smrad se takođe koristi od strane mnogih vlasnika mrava i robova i parazitizirajući u mravima. Na primjer, učenje za proizvodnju feromona tipičan za određenu vrstu mrava, oni uđu u svoje domove, a tu je i feed zaliha mrava ili njihova jaja ili larve su oteli, ili samo žive u udobnim uvjetima za njih.

Da se vratite na mravlje, svaki mravinja ostavlja mikroskopske oznake mirisa dok se kreće. A putevi na kojima se insekti kretaju posebno često traže, kao i za osobu - autoputeve. Jednom su "gnjevili" - kao put u šumi.

To je vrlo važno i topochemical smislu mrava, po kojima se mogu utvrditi ne samo miris etikete, ali njegova veličina i pravac. Takve suptilnosti mirisa nije ni kod pasa: lovački pas, nabasao na tragu zeca, može greše u smjeru kretanja proizvodnje. Ant upravo upoznali kemijski oznaka, će znati točno gdje prethodne i naknadne oznake, kao i na kojoj strani leži mravinjak, i koliko - izvor hrane.

Ne smemo razmišljati o ovoj sposobnosti mrava kao crtanja feromona originalnih strelica. To - vizuelni interpretacija ovog fenomena, ali radi na istom principu: u iznosu od mirisnih tvari i mirisa za insekte i kodirane sve potrebne informacije.

Na napomenu

Da bi se zbunilo mravlje, dovoljno je da "smiri" miris njihove oznake puta sa jačim ukusom. Za to je dovoljno jednostavno prskanje tropova sa deodorantom. Međutim, zahvaljujući urođivnoj marljivosti mravi vrlo brzo vraćaju izvorni put.

Dakle, svaki put mrava je vrsta puta sa velikim brojem indikatora pravca, razumljivom za svaku radnu osobu.

Fizički objekti kao pouzdani orijentiri

Sećajući se lokacije različitih predmeta i elementa pejzaža, što je tako razumljivo za nas, tipično je za mravlje. Međutim, s obzirom na veličinu samih insekata, ovaj način orijentacije ima neke karakteristike.

Mravi pamte predmete njihove skale: trava grmlja, pojedinačni kamen, pukotine u tlu. Bilo bi presudno očekivati ​​da se oni orijentišu na zgrade i rijeke.

  • Mrav aktivno dopunjuje sistem originalnih slika teritorije sa navigacijom preko nebeskih tela. U laboratorijskim eksperimentima otkriveno je da ako se mravlja sa mravljenjem okrene prema Suncu, bez promene položaja orijentira, insekti su zbunjeni. Naravno, u prirodi se ove situacije ne dešavaju, što čini takav sistem veoma pouzdanim: ako promenite pejzaž oko mravlja (kako bi se očistila, na primer, trava), insekti se i dalje orijentišu na Sunce.
  • Zanimljivo je da neki mravi aktivno obučavaju svoje drugove da pronađu svoj put kući i mesto sa hranom. A takav trening uopšte ne liči na jednostavno pratnje jednog forager-a (člana mrava specijalizovanog za dobijanje hrane) za drugom: ako "učenik" zaostaje za "nastavnikom", nastavnik ga čeka i pomaže mu da nađe najbolji način.

Orijentacija na Suncu

Sposobnost mrava za plovidbom do Sunca je veoma složena i još uvijek se aktivno proučava.

Prvo, mravi mogu uzeti u obzir pravac do Sunca, čak i sa kratkim i malim pokretima. Drugo, ovi insekti znaju kako napraviti korekciju za pomeranje svetla tokom vremena. Čak i ako mravinjak ujutru pobjeći iz mravlja i vrati se samo do podneva, uzeće u obzir da je tokom tog vremena Sunce iznad horizonta. Treće, u očima mrava postoje posebne ćelije koje uzimaju u obzir pravac sunčeve svetlosti. Tako da ne moraju da izrađuju nikakve proračune: njihov sam mozak prima informacije od ciljnih ćelija i čini neophodnu korekciju.

Reference - Zemljino magnetno polje

Još definitivno nije poznato da li orijentaciju Zemljinog magnetskog polja koristeći sve mravi, ili samo proučavao specijalno za ovu svrhu list-rezanja mrava. Ali, kao rezultat eksperimenta otkrio da je u suprotnosti sa mirisni maraka, au nedostatku sunčeve svjetlosti ponašanje mrava može mijenjati, što malo buke u magnetskom polju na području insekata pokreta.

Najvjerojatnije, bilo koji od mrava tijela koja rade u kompas modu, hvatanje pravcu sjevera, koji u kombinaciji s drugim usmjeravanje sistemima pomaže insekte da ih nađemo pravom smjeru. Uz pomoć, mravi nađu svoj put kući čak iu sumraku, kada se Sunce već krije iza horizonta.

Mravi nađu kuću … brojanje koraka!

I ovo otkriće u oblasti ponašanja mrava bilo je najveće iznenađenje za etolike: mnoge vrste mravi koje traže hranu razmatraju broj koraka u određenom pravcu.Danas naučnici čak smatraju da mravi računaju korake između svakog okreta. Ova sposobnost je otkrivena od strane istraživačke grupe koja nije vodila najetičniji eksperiment: nekoliko mrava sa istog mravlja bile su nožne podloške, a nekoliko drugih - minijaturne šipke bile su zakačene do stopala. Grupa "kratkih nogu" mravi je okončala put do krme, a ne doći do toga, grupa "mrava na šipkama" uspešno je prolazila kroz hranu i počela tražiti hranu dalje, gdje to ne postoji.

U većini vrsta mrava, kada se traži put kući i generalno kada se orijentira u svemir, ako ne i sve navedeno, onda se nekoliko od opisanih metoda kombinuje, što povećava tačnost pronalaska željene rute. Za mnoge mrave to je posebno važno. Na primjer, predstavnici vrste koje se nalaze u pustinji, rizikujući opekotine na suncu ili umrijeti od dehidracije na površini Zemlje na temperaturi od oko 50 ° C, kada će se u pravo vrijeme biti u mogućnosti da se vrate u cool jazbinu.

Moguće je da će mravi u budućnosti dati ljudima još nekoliko iznenađenja u oblasti orijentacije u svemiru.

Zanimljiv video: primer kako mravi povlače bogat plijen kući