Одгледување детали на креветот грешки

Март 2019

Видео: Laura Knight-Jadczyk, Barcelona Conference, October 15th 2011 - Part 1 (Март 2019).

Anonim

Kao i većina parazitskih insekata, bube se reprodukuju izuzetno brzo. To doprinosi visokoj nutritivnoj vrednosti i energetskoj vrijednosti ljudske krvi - jedini tip hrane, kao i ugodnim uslovima u kojima žive, i ukupnoj plodnosti vrste.

Ovo je zanimljivo: za razliku od bubašvaba, kreveti su indiferentni prema sanitarnim uslovima u prostoriji u kojoj žive. Oni jednako uspješno naseljavaju oba moderna apartmana, studentski domovi i naselja.

Umnožavanje grinje - proces je doslovno gužva od specifičnosti, a samim tim i znaju kako da razmnožavaju bugova, ne samo da će biti od pomoći u radu sa njima, ali samo se pitam svaki posmatrač.

Malo biologije za reprodukciju bugova pod mikroskopom

Glavna karakteristika, što je umnožavanje grinje privukao interes znanstvenika, entomologa, je tzv traumatskih oplodnje. U traumatskim oplodnje ženski oplodnja ne dogodi sporazumno, kao i ostatak insekata, ali neka vrsta sile, kada muški pokes njegove seksualne zid organ abdomena ženskog, i vodi u unutrašnje šupljine njegovog sjemena.

Za tisućama godina evolucije je tako dovoljno brutalni u smislu ljudskih ideja, način uparivanja je najviše preferira za kućnu bedbugs.To osigurava da u slučaju produženog gladovanja, koje često moraju podnositi bedbugs, neki već napola formirana jaja će se koristiti od strane tijela za napajanje insekata. Često to pomaže očuvanju čitave populacije domaćih bedževa.

Ženska kreveta se svodi samo jednom u životu. Da je dovoljno da se nastavi izdvojiti potrebnu količinu jaja: muškog sjemena proizvodi će biti pohranjeni u posebnim organima i konzumira po potrebi. Zahvaljujući tome, čak i jedna oplođena žena može postati predak celokupne populacije parazita u stanu.

Muževi u krevetu u želji da se reprodukuju su izuzetno nečitljivi u izboru seksualnog partnera. U mnogim slučajevima napadaju druge muškarce, nimfe i čak bubašvabe. Prema rezultatima koje je sproveo studiju entomologa otkrili da gotovo sve insekata u populaciji, bez obzira na dob i spol imaju abdominalne ozljede, odnosno najmanje jednom u životu su bili napadnuti od strane odraslog muškarca.

Nakon đubrenja, ženski krevet počinje da leži 4-10 jaja dnevno. Ova jaja su vrlo mala - ne više od 1 mm u dužini.

Žena ih ostavlja na mestima gde provodi dnevne časove. Gotovo je nemoguće naći jaje na boku ili samo raštrkati po stanu.

Za normalno i redovno postavljanje jaja, žena mora redovno da jede - ovo je glavni faktor efikasne reprodukcije. Jedan običan obrok dovoljan je za davanje do 20 jaja. U principu, ženski stenice hrane sve više i više u izobilju muškaraca, a njihovi životi imati vremena da razmak između 300 i 500 jaja svaki.

Optimalni uslovi za reprodukciju grinje se postiže u urbanim apartmana: prilično visoka vlažnost, temperatura u rasponu od 20-30 ° C, bez promene temperatura, dosta skrovišta i, naravno, stalan pristup hrani.

Razvoj bug od jaja do odraslog insekta

iz depozita jaja za oko 3-4 dana larva, koja podseća odraslih bug u malom. Entomologa zovu ove larve nimfe i bube u kući se razlikuju od odraslih jedinki, samo po veličini i nemogućnost da se razmnožavaju.

Larva neprekidno raste i mora da se baci, jer se njegova kičmena membrana ne može istegnuti. Tokom razvojnog perioda, nimfa mijenja pokrivač 5 puta. Za normalnu mijenu, insekt mora bar jednom popuniti stomak krvlju.

U normalnim okolnostima, nimfe molt svakih 6-7 dana, a nakon samo mjesec i pol nakon izlaska jajeta u odraslog insekta.

Kako se temperatura smanjuje, vreme razvoja larva se povećava. Tako je, na temperaturi ispod 20 ° C larva pretvara u porno bugova tek nakon tri mjeseca, a na temperaturi ispod 15 ° C generalno vpadot u hibernaciju.

Larva troši manje krvi nego odrasli insekti. Međutim, zbog velikog broja imena immatures dostaviti najneprijatnije osoba: noću, u vrijeme hranjenja, po bedbug odrasla osoba na ljudski organizam čini i do nekoliko desetina nimfi.

Larve bube ne znaju kako ubrizgati anestetiku u mesto za grickanje. Shodno tome, njihovi ugrižci su osjetljivi, a oni koji ometaju ljude noću. Ugrizovi odraslih buba počinju da slepaju samo par sati nakon hranjenja parazita.

Gdje god žive krevetske bube, njihova reprodukcija će se pojaviti stalno i bez obzira na sezonu. Stoga, ako su prodrli u prostorije, skoro će sigurno biti mrtav u količini koja poziva na SES.

Reprodukcija bedbugova u stanu: gde i koliko se brzo javlja

Lezbejci su veoma tajni insekti. Većinu vremena provode u skrivenim skloništima - pukotine, pukotine, šupljine ispod dušeka, ispod tepiha i iza slika, i između knjiga. Vrlo je teško upoznati bugu tokom dana. Na istim mjestima gdje bedbugovi provode danju i reprodukuje se.

Veliki broj odraslih insekata i larvi, položio jaja, larve kože i izmet od bedbugs formiraju tzv gnijezdo, u kojoj nema strukture ili hijerarhije, ali to izgleda vrlo neuredno. Ovde je tokom dnevnog odmora ženama leže jaja, a larve se uklanjaju.

U jednom apartmanu može biti nekoliko utora, a samim tim i uništavanje jednog od njih, čak i najveće, ne oslobađa vlasnika prostora parazita.

Za procijeniti koliko brzo umnožavaju grinje, dovoljno je izračunati potomstvo jedna žena u vremenu: od jednog mjeseca od jaja bi prikazali u prosjeku oko 30-70 larvi, od kojih je većina preživi do odrasle dobi.

Tokom jednog života, jedna žena položi oko 500 jaja, a potomci se mogu reprodukovati u roku od mjesec dana. Nije iznenađujuće što obično inficiranje stana sa bubama podsjeća na invaziju: bukvalno unutar nedelje zbog brzog umnožavanja njihovog broja može se povećati mnogo puta.

Najveći klastera gnijezda i bedbugs su na mjestima najbliži krevet i kauč, a najviše od svega - u svoje. Ovde se bedbuši osećaju najudobnije i mogu se hraniti gotovo bez troškova energije za kretanje.

jedinjenja i insekata koji sprečavaju bedbugs razmnožavaju

Uprkos metoda sve više razvija se bave bedbugs, savršeno rješenje za zaustavljanje reprodukcije parazita još nije pronađen.Većina droga može ubiti odrasle bube i njihove larve, ali često ne utiče na jaja insekata. To zahtijeva više tretmana stana.

Poznato je da praškovi tipa Pyrethrum i moralno zastarjela prašina mogu poremetiti reproduktivnu funkciju bedbugova. Međutim, njihova sposobnost jednostavno uzrokovati trovanje insekata ima još veći efekat u borbi protiv parazita.

U prirodnim populacijama koje parazitiraju kolonije ptica i glodara, reprodukciju bedbuga kontrolišu insekti-superparaziti. Za takve štetočine greške uključuju i neke vozače i muhe, polaganje jaja u jajima bedbugova. Larva bube koja izlazi iz jajeta je inficirana, u svom telu se razvijaju larve superparazita, au većini slučajeva nimfa umire posle prve ili druge molt. Larve vozača pišu u telu bube, a onda odrasli insekti to napuste.

Naravno, kod kuće takva biološka borba sa bedžima je nemoguća: mali broj stanovnika stanova će dozvoliti letenje po sobnim jatima Simuliidae, koji su u određenim granicama u stanju da regulišu broj ležajeva.

U principu, najefikasniji način za zaustavljanje reprodukcije krevetskih buba je njihovo direktno uništavanje moćnim i efikasnim insekticidima.

Ono što je važno znati o krevetnim bubama civilizovanoj osobi

Rođenje larve bube iz jajeta