Јајца bedbugs и нивното уништување

Јуни 2019

Видео: Танимак - постапка за бојадисување на Велигденски јајца / Tanimak boja za jajca (Јуни 2019).

Anonim

Uprkos svojoj maloj veličini, bube, rješavanje pored čovjeka održala je veliki problem. Njihova reprodukcija se odvija tako brzo da je teško primetiti pojavu ovih insekata u početnoj fazi. Osim toga, jaja i larve buba su obično skriveni u udaljenim mjestima, koji također otežava proces istrebljenja. A proces razmnožavanja krvopija je sasvim neobičan i ima za cilj povećanje populacije u ranom koraku.

Krevet bube se reprodukuju uz pomoć traumatske oplodnje. Muškarac probija abdomen ženske i injektira spermu u njega. U roku od pet sati nakon parenja, žena počinje da leži jaja. Tokom dana žena može da pruži do 12 jaja, a za ceo životni ciklus - do 500 komada.

Plodnost bedbugs i brzina širenja ovisi o izobilje hrane i povoljne uslove temperatura:

  • grinje ne mogu tolerirati niska (ispod minus 10 ° C) i visoke temperature (iznad + 45 ° C)
  • optimalna temperatura za razvoj jaja i larve grinje iz + 20 ° C do + 35 ° C, pri nižim temperaturama stopi od razvoja usporen
  • bube larve otvor od jaja, ovisno o temperaturi, nakon 5-25 dana. Takođe, u zavisnosti od temperature, larva bube se razvija u odraslu osobu za 30-90 dana.

Da bi se shvatilo kako uspješno ubijaju bedbugs i njihova jaja, potrebno je znati karakteristike reprodukcije ovih insekata, izgled i staništa.

Kako su jaja grinje

Ako se nađete bube, budite sigurni da negdje već tu i polaganje jaja. To nije potrebno gubiti vrijeme, bolje je da počnete u potrazi za procjenu skali od problema i početi da ih uništi. Da biste pronašli parazita, potrebno je prvo zamisliti kako grinje izgledaju jaja, a kao drugo, bolje je da se naoruža lupu, kao veličine jajeta je vrlo mala, i, treće, treba da zna gdje bugova polažu jaja.

U sljedećem fotografije su jedva vidljive jaja grinje na madrac. Kao što možete vidjeti, oni nisu tako je lako otkriti:

Dakle, jaja grinje liče riža, oni su duguljasti, transparentne-bijele ili žućkaste, blago zakrivljena, sa "kapom" na kraju dužine ne veće od 1 mm obložen ljepilom, pri čemu sigurno jaja vezan ni za površinu i na bilo kojoj poziciji. Nemojte brkati bube jaja sa svojim izmet, koji se odlikuje tamne boje (na fotografiji ispod možete vidjeti bijele jaja i izmet gotovo crne bube).

kvačilo se obično od 5 do 12 jaja. Svaki ženski polaganje pokušava će staviti na različitim mjestima pružiti potomstvo opstanak i smanjiti rizik od uništenja čovjek jaje.

gdje bugova polažu jaja

Potrebno je imati na umu da je bug - to je vrlo tajnovita insekata koji se hrane noću, tako da tokom dana da je teško ispuniti. Najčešće, prisustvo u kući bugova naći ujutro ugrizla žrtve. U skladu s tim, parazitski jaja treba da izgledaju što je moguće bliže u kušet osobe kao larve i bube i sami imaju tendenciju da se nastane blizu izvora hrane. A s obzirom da bube ne podnose umjetno osvjetljenje i niske temperature, i njihovih staništa će biti mrak, teško pristupiti i udoban da se razmnožavaju.

Ako ujutro pronađete greške, onda počnite da tražite iz kreveta. Potrebno je gledati na dušek, odeću za krevet, pukotine u krevetu, uglove, postolje, noćne stolove. Isto tako, ako se problem prisustva male krvopije imaju mnogo trčanja, bedbugs naselje područje znatno širi, a njihova gnijezda može se naći oko kuće: pozadinu i tepisi, knjige, okviri za slike, za baterije u elektro, ventilacije. Ako imate kućne ljubimce, onda ih moraju proveriti. Pregledajte sve predmete pažljivo, sa svih strana, jer se jaja mogu pričvrstiti u bilo kojoj poziciji. Često pored zidane su bube i larve i odrasle, pa ako negdje u akumulaciji ovih insekata nađete, budite sigurni da pažljivo i naći ćete njihova jaja.

Kako učinkovito uništiti jaja bugova

Ako ste već naišli na problem grinje u kući i pokušao da ih, znaš da je pokušaj da se riješi ovih insekata, s vremena na vreme, morao je da se ponovi nekoliko puta. Izgleda da su ovi neprijatni paraziti konačno nestali, kada odjednom za nekoliko nedelja sve počne ponovo. A razlog za to začarani krug je prilično jednostavan: uništiti sami bube, nisu svi plaćaju dužnu pažnju na uništenje jaja, vjerujući da ne postoji opasnost. Međutim, u njima je sakrivena sva opasnost. bedbug jaja su brojni, oni su skriveni u udaljenim mjestima, i, štoviše, vrlo otporna na mnoge metode uništenja, uključujući i kemijske.

Da biste razumeli kako efikasno ubijati jaja od bedbugova, prvo morate odrediti stanište krvopijaka u kući. Da bi to učinili, potrebno je pažljivo ispitati sva moguća mesta za njihovo preseljenje, gore pomenuta.Posebnu pažnju treba obratiti na posteljinu, zglobove i šavove dušeka i tapaciranog nameštaja, pukotine u krevetu, na zidovima i podu pored kreveta.

Ako pregled nije davao rezultate, a nijedno jaje nije pronađeno, vrijedi sljedeće. Perilo treba kuvati najmanje 20 minuta. Dušek, nameštaj, kao i sve vrste pukotina moraju se tretirati toplom parom ili rastvorom od 150 ml vode za kuhanje, 20 ml kerozina i 15 ml terpentina. Ako postoje mesta na kojima se tapeta pomera od zida, ili postoje pukotine u pozadini, takođe je bolje obraditi ova mesta, a zatim lepiti pozadinu.

Ako se lečenje odvija u hladnoj sezoni, trebalo bi da izvadite nameštaj, ćebad, jastuke i druge kontaminirane stvari na ulici i ostavite mraz (ne iznad -20 ° C) na dan. Nakon toga isprati sve rastvora tople vode sa soda ili peroksidom. Prostorija je takođe dobro provetrena.

Takođe možete koristiti različite savremene aerosole (kao što je Dichlorvos) ili preparate za prašume protiv bedbugova, ali treba imati u vidu da nisu uvijek efikasni u uništavanju jajnih žuželica. Pored toga, zbog prisustva štetnih supstanci u sastavu ovih lekova, potrebno je pratiti uputstva i poštovati mere bezbednosti prilikom obrade prostora. U slučaju da sve ove procedure nisu pomogle, vredi pričati o ovom problemu susedima, možda se insekti pribegavaju tebi od njih.

U ovom slučaju, riješiti greške treba kombinirati. Samoportiranje sa bedbugama je vrlo mudra i dugotrajna procedura, a ako ste odlučni da postignete rezultate, morate trošiti svoje vrijeme i energiju pri obradi cele sobe od ovih insekata i njihovih jaja.U suprotnom, bube se vraćaju iznova i iznova.

Ako ne želite sami da se bavite ovim problemom, najbolje rešenje je da se obratite specijalnim organizacijama koje se bave dezinsekcijom od kreveta. Specijalisti će obaviti neophodan tretman objekata u skladu sa zahtevima sigurnosti.

Kako se nositi s problemom grinje u kući, da vam, glavna stvar - da ne odlaže svoju odluku u drugom planu, ili se bore sa malim insekt ne može razviti u pravu bitku sa celim horde krvopije.

Što trebate znati o Bed Bugs za uspješnu borbu protiv njih

Uništavanje bedbugs: najefikasnije sredstvo