Грешки постелнина кревет и нивните гризнувања

Април 2019

Видео: Document 507-3b | SCP-507 Reluctant Dimension Hopper Document (Април 2019).

Anonim

Od svih parazita ljudske insekata krvopija - neke od najupečatljivijih i izaziva najveću količinu problema. I bube su dvostruko frustrirajuće koji vole da se nastane uglavnom u ljudsko stanovanje, što je moguće bliže svoj primarni izvor napajanja. Nije iznenađujuće, u vrlo naprednim slučajevima oni su u mogućnosti da biste udoban dom u potpuno neprikladne za dnevni boravak.

Bedbugs posteljina - oni su grinje, ili kod kuće (lat Cimex lectularius .) - vrlo čest tip kuće insekata krvopija.

Ovisno o stupnju zasićenja krvi bedbug posteljina se mogu razlikovati i po veličini i nijansi. Sa izgledom i karakteristikama ovog insekta, hajde da se upoznamo detaljnije.

Kako izgleda kao platno bube

Sve u organizmu je prilagođen bug sisa krv iz ljudskog tijela. U isto vrijeme u drugih sisara bugova gotovo parazitski.

Široka i ravna trbuh, malu glavu, iz pred kojom se prostire rilo, tankim nogama - detalje o strukturi tijela bugova pokazuju svoju visoku specijalizaciju i adaptacija je parazitizam.

Glatka trbuhu bug vrlo teško slomiti čak i posebno. Malo je ranjivije kada postaje krv. Tokom miliona godina evolucije buba smo izgubili krila, što ih dodatno štiti od oštećenja bacanje i okreće u svoju žrtvu snu.

Insekt, koji je na dijetu gladovanja, obično ne prelazi 3-4 mm veličine i ima svjetlo crvenu ili žućkasto-braon boju tijela. Posle srdačnog ručka, veličina tijela bube dostigne je 9-10 mm, a njegova boja postaje krvavo braon s tamnim odlivom.

Jaws bugovi piercing-sisanje mašina i formiraju dva kanala: raspon kroz koje teče krv, i uska - za pljuvačku od ugriza da krv više tekućine apsorbira.

Lezbejke na krevetu noću. Jednu noć insekt uspeva da pumpi krv koliko god to teži. Krv i odrasli bube su sisani i njihove larve.

Način razmnožavanja lanenih buba je potpuno prilagođen ne samo parazitskom načinu života već i maksimalnom brzom zaplenju teritorija.

U tijelu ženke nakon parenja, dnevno se formira do 5 jajeta, a za vrijeme života jedan nasljednik roda generiše do 500 jaja. Gotovo svaki dan ona ih stavlja u skrivena mesta. Razvoj od jaja do odraslih se odvija u proseku za 4-6 nedelja.

Obično grinje žive cijeli kolonije, među stanovnicima koji se mogu naći i odrasli i larve, koje izgledaju kao manje verzije odraslih jedinki, upaljača u boji, i novi jaja. Najčešće, takva akumulacija bedbugova pod povoljnim uslovima za njihov razvoj izgleda kao neprekidno mješajuće mjesto svetlo braon s sivoj boji boje.

Kako razlikovati posteljina bedbugs od drugih insekata: lice, grinje, žohari

Među insekata bube posteljina - nisu jedini stanovnici ljudskih domova. Ovde se susreću sa bubašvama, bolovima, mravima, povremeno sa grinjama.Ali od svih ovih suseda, bube su sasvim drugacije.

  • Prije svega, bedbug posteljina - ne leti insekt je vrlo mala (definitivno manji od odraslih žohara) veličina. Njegova krila su skoro nerazvijena, tako da bube ne leti, što ih takođe razlikuje od bubašvaba.
  • Od larve bubašvaba, i ne moraju krila, bugova lako dovoljno različite monokromatski boja: siva žohara larve imaju značajan svijetlosmeđe mjesto na cephalothorax i crni žohar larve su gotovo uvijek veće bube.
  • Linijski bedbugovi ne formiraju odvojene "gnezda", kao što su mravi. Međutim, njihovi zidovi najčešće se nalaze u blizini izvora hrane, u osamljenim mestima (sofe, kreveti, zglobovi pozadine, oblozi).
  • Lov ovih insekata se javlja noću, što znači da za razliku od vaši, bedbugs ugrize posteljina početi svrbjeti i nalaze se u jutarnjim satima, nakon prospavane noći. Isto tako, ako vaši su parazitski je na dlakavi dijelova tijela - u glavu, prepone i pazuh, bube, naprotiv, samo zalogaj na leđima, ruke i stopala - gdje je manje šanse za kosu.
  • Karakteristika "razlika" donje rublje bugove je njihov specifičan miris, luče posebne žlijezde ovih insekata odbiti neprijatelja. U prostoriji u kojoj postoji najmanje jedan gnijezdo kolonije posteljina grinje, definitivno postoji prilično loš miris, podsjeća na slatki miris kiselog grožđa.

donje rublje ujeda bedbugs i njihove karakteristike

Efekti kontakt sa veš bug čovjek je uvijek vrlo vidljive. Međutim, nije uvek moguće razlikovati bite od ugriza drugog insekata.

Glavna razlika između zalogaja te jedu donjeg rublja iz bilo kojeg drugog insekata je njihova specifična lokacija - originalnu putanju 4-7 uboda, najčešće na izloženoj koži.

Ovi paraziti nisu posebno selektivni, grize muškarce, žene i djecu. Međutim, uopšte, zbog tankije kože i, kao rezultat toga, mirisa krvi na ženama i djeci, češće napadaju. Noćenje u telu odrasle osobe koja je bila u sobi inficiranim bubuljicama, može doći do 300 ugriza!

Prvo, na mestu ugriza bubica počinje da se svrbi i pojavi se pulsni osjećaj. Čovek vrlo često zbunjuje ove manifestacije alergijskim reakcijama, ali uzimanje antihistaminskih (anti-alergijskih) lekova ne donosi olakšanje.

Zatim se pojavljuje ružičasti otok s blagim otokom. Ako je oštećeni osoba sklona alergijskim reakcijama, a zatim postupno oteklina veličine će se povećati, a svrab i peckanje će dugo smetati. Pored toga, svake noći broj ugriza će se povećati, a shodno tome, oštrina senzacija od njih će porasti.

Do sada nije jasno utvrditi da li bube prenositi zarazne bolesti, kao što su krpelji i komarci. Međutim, sa 100% priliku da razgovaraju o nemogućnosti prijenosa bolesti kao što su hepatitis B, tifusa, pa čak i HIV-a, to je nemoguće danas.

Gde žive lisnate krevete i kako ih potražiti?

Posteljina grinje su noćne, tako da su otkrivene, prvenstveno kao rezultat vitalnih aktivnosti: ugrizi na koži i pojave male tačkice krvi i izmet insekata na posteljinu ili odjeću.

Ako ste izvršiti pretraživanje rublja bugova u toku dana, a onda prije svega je potrebno gledati u osami mjesta: unutrašnjost fotelje, kreveti, a pozadina šavovi ispod, rodne razlike i zidova, kao i na policama.Raznolikost mjesta zbrinjavanja kolonije ovih parazita će dovesti do ono što će se morati istražiti gotovo cijeli stan - od odjeće do elektronike (npr zvučnici sa drvenim kućištem). Oni koji se opravdavaju svojim imenom, mogu se sakriti u zglobovima posteljine i odeće. Međutim, postoje češći pojedinaca, ali gnijezda nalaze se u više pouzdan i skrovitih mjesta (tako riješi grinje, samo ih gnječenja s vremena na vrijeme, to je praktično nemoguće).

Bitno je da je čak i jučerašnji izostanak bedbugs u stanu ne znači sigurnost vlasnika od njih danas. Bedbugovi su dovoljno mobilni i lako se kreću od suseda. Osim toga, oni zauzimaju s jednakom lakoćom kao sobe, u lošim sanitarnim uvjetima, i apartmana sa svježim modernim renovirane i redovno čistiti. Prema tome, on nije osiguran od bilo koga.

Koje su bube doma i kako ih prepoznati u stanu

Korisni video o tome kako otkriti grinje