Слики на различни лебарки

Април 2019

Видео: The Things Dr Bright is Not Allowed to Do at the SCP Foundation (Април 2019).

Anonim

Vrlo mali broj ljudi ne znaju kako to izgleda kao kod kuće žohar. Svaka osoba nekoliko puta u životu im se sreli, a vjerojatno vrijeme da se zaustavi gledajući njihove tropske rodbine na raznim izložbama ili u terarijumima.

Međutim, čak i poznati i popularni žohari bi trebao izgledati u detalje na fotografijama, da bi izbjegli da zbunjeni prvi osvajači stan sa povremenim gostima iz ulice. Osim toga, to je na fotografiji, možete vidjeti razliku u detaljima između vrsta žohara i fazama njihovog razvoja.

Foto žohari kući: sve vrste i faze razvoja

Najčešći ljudskih naselja su tri vrste bubašvaba: crvena, aka žohara, crna i Amerikanac. U tropima, u kući i puze egzotičnih prijatelji čoveka, ali da ih pozovem synanthropic vrsta teško.

Pomoć

Commensal vrsta životinja ili biljaka - vrsta koja je u gradu, selu ili stanovanje osoba osjeća bolje nego u divljini. Ponekad ovih vrsta u prirodi ne javljaju na sve. Primjeri - kuća vrapci, štakori, grinje, faraon mravi. Ne smije se miješati sa vrstama synanthropic vrsta pripitomljene čovjek - psi, mačke ili golubove.

Normalno crveni žohara poznat praktično bilo stanovnik sjeverne hemisfere. Na fotografiji su nekoliko odrasle jedinke ove vrste:

vrhu fotografije - muški, na dnu - sa ženskim jaje (ootheca). Kod žena, malo šire i čvrsto trbuha, muškarci još uvijek vrlo vitka i više mobilnih.

Larve bubašvaba se razlikuju od odraslih u veličini, nešto guste tišine i nedostatka krila. Bojenje larvi je nešto drugačiji od onog odraslih jedinki, kroz cijelo tijelo od glave do kraja abdomena su dva duga crne pruge. Kod odraslih insekata, ostaju samo dve crtice na cefalotoraksu iz ovih bendova. Foto jasno vidljive ovih bojanje elemente:

Zanimljivo je

Red žohara ima više naslova nego bilo koji drugi insekata. Najčešće to se zove Prusak - naziv ostao još od Napoleonovih ratova, kada se mislilo da žohari u Rusiji donio iz Prusije.

Ali Nemci naprotiv zovu ove insektore "ruske bubašvabe." Kod nas često nazivaju još uvijek "tanchiki", "stasiki", "tariks" i "tramvaji".

Odmah nakon izlaska larve su veoma mali, ne više od milimetra u dužinu, te su gotovo transparentan tijelo. Međutim, nekoliko sati nakon porođaja malog bubašvaba ojačava krtočni poklopac, a oni postaju blago tamniji. Na fotografiji ispod prikazuje mladu larve žohar pored trudne:

Savjet

Žohari, poput cvrčaka, bube i lisne uši - insekata nepotpune metamorfoze, i njihove larve izgledaju kao sićušne kopije odraslih. Za ovaj, naučnici nazivaju nimfe, larve, da se diferenciraju takav fazi razvoja tipičnih larve buba ili leptira. Odrasli bubašvabe, kao i drugi insekti, naučno se zovu imago.

Blizu pažljivog pregleda, na kraju abdomena svakog insekta, mogu se videti dva mala dodatka. Zove se cerci i svedoče o opštoj primitivnosti bubašvaba uopšte - u evolucionarno razvijenim insektima nema cerci.

To Cerci - pouzdan način da se razlikovati od bubašvaba bug. Na fotografiji vidio žohara na makro kraju svog trbuha, a na fotografiji ispod - kraj abdomena krevet bug:

Crna žohari razlikuju od crvene boje, i veličinu. Žohari zaista mali pored odraslih crne momak, jedva dostiže pola dužine njihovog tijela. Na fotografiji je moguće procijeniti veličinu Imago ovog tipa:

Kao što možete vidjeti na slikama, u boji crno žohara postoji samo ugalj boja. Na nimfe ove vrste su smeđe bočnih prugama ističući trbušne segmentima. Na fotografiji se jasno vidi razlika u boji Imago i larve

U ženskoj crno žohara vrlo kratkom krila i širok trbuh. U muškaraca, krila su gotovo svi zatvoreni abdomena. Međutim, lete crni žohari nisu u stanju da, samo muškarci mogu daleko i uz pomoć koraka skočiti povećati dužinu skoka krila. Na fotografiji lijevo - muškarac, desno - ženski:

Savjet

Prusak takođe može da leti, ali ako pada sa plafona ili velikim visinama, da maše krilima i donekle kontrolirati pad. Među vrste bubašvaba postoje neke koje lete jako dobro i može se leteo u noći da upali lampe.

Američki žohar - manje "pripitomljena" od crne i crvene. On može živjeti u šumi i na polju, ali uzimajući u gradskim uslovima, jednostavan prelazak na snagu ljudsku ishranu i aktivan rasa.

To je s muškarcem i svoju robu ovu vrstu širenja diljem svijeta i sada smatra kosmopolitski. Na slici je prikazana Imago "American", što je tek nešto deblji ženski muški

… i ovdje - nimfe različitih uzrasta:

imati žohari nisu gnijezda, ali oni vole da se okupe u grupama u najudobnije mjesto.Pronalaženje sigurno utočište, osoba može uzeti za gnijezdo ili kolonija bubašvaba bubašvaba, pa čak mislim da u takvoj koloniji je prisutan kao kraljica pčela. Ovo nije tačno: u ovom naselju nema organizacije.

Video okviri sa različitim bubašvaba

Jaja bubašvaba: kako izgledaju?

Reprodukcija bubašvaba je prilično specifična. Ne otpuštaju pojedinačna jaja, kao i većinu drugih insekata, ali ih spakujte u posebnu komoru - ooteca, koju ženka nosi na kraju abdomena. Na slici je prikazan estrus bubašvaba:

Žene različitih vrsta nose ootheki različita vremena. U bubašvima ovaj period je 20-30 dana, u zavisnosti od temperature u sobi. I gotovo odmah nakon ototekaniya ootheki iz nje se izvode larve.

u crnom žohari "trudna" ženka polaže ootheca nakon otprilike tjedan dana nakon početka njegovog razvoja, kao i 2-3 tjedna jaja razvijaju bez nadzora. Ovo koriste Prusci, koji jedu od ooteka crnih bubašvaba i time ih istrebuju. Možda, zbog ovoga, crveni bubašvaba doveze crn iz apartmana.

fotografija prikazuje otok crni žohar:

Mnoge vrste ženskog žohari nisu samo ootheca prije kraja ove vrste trudnoće, ali nekoliko dana da zaštiti i brine o nimfi. Njihova ooteka je obično veoma mekana, bela i dugačka.

Na primjer, na slici je predstavljen ootheca Madagaskar žohara:

Neobičan žohari naći u stanovima

Od neobično pažnju na ljudske žohari u stanu privući prvenstveno bijele žohara. To nisu albini, već samo odrasli nimfi.

U prvim satima nakon pražnjenja krtičnog pokrivača, oni imaju meko belo telo, koje postepeno učvršćuje i postaje karakteristična boja odrasle osobe.Tokom ovog perioda, insekt pokušava da bude na osami, ali ponekad ipak pada u oči.

Svaki bubašvaba je bela jednom u životu. Na fotografiji ispod - beli žohara:

Na jugu Kazahstana, Turkmenistana i Uzbekistana u ljudskoj stanovanja mogu zadovoljiti smeđe i nešto veće turkmenski žohar. Vrlo je ljubazan igračima iz terarijuma jer ne može da puzi na čašu. Na fotografiji - male grupe insekata:

I pored fotografija prikazuje žohara pepela, koji se nazivaju egipatske:

Oni su zanimljivi po tome što su u stanju, kao termiti jedu drva i proizvoda od papira. Žive na Bliskom Istoku, Severnoj Africi i Mediteranu.

I naravno, ne može a da se ne divim pojedinca tropski žohari - čuveni Madagaskar:

… banana, isti oni koji lete dobro:

… i ogroman:

… kako bi bili sigurni da čak i tako naizgled neugodan susjeda na planeti može biti izuzetno lepa i zanimljiva.

Zašto žohari ne može riješi

Madagaskar gigant šištanje žohari