Како да се ларви на болви и каде да ги најдете во куќата

Април 2019

Видео: Топ 10 НАЙ-ОПАСНИ Гадинки на Планетата (Април 2019).

Anonim

Buhe, kao i mnoge druge vrste insekata, u njihovom razvoju prolaze potpunu transformaciju. Zapravo, oni se zovu: insekti sa punim ciklusom transformacije. To znači da su jaja koja ženka polaže buve, larve otvor, veoma razlikuje od odraslih buha kao njihov izgled i način života.

Ovakav razvoj pruža određene prednosti za insekte buha ličinke i odrasli ne natječu međusobno za izvore hrane i staništa, i, odnosno, u svakoj fazi razvoja parazita ima bolje šanse za preživljavanje.

ali za one koji pokušavaju da se bore protiv buha, na primjer, u stan ili kuću, ovu vrstu razvoja parazita stvara određene poteškoće: u nekim slučajevima, uništi larve potreba dodatna sredstva i aktivnosti. Ali, prije svega, oni moraju da budu u mogućnosti da otkriju, kako bi znali koja mesta treba da se bave insekticidima.

Kako izgleda larva bola?

Larve bola izgledaju kao mali beli crvi bele boje s prozirnim tijelom. Čak pazeći pažljivo, ne vide šape - jednostavno ne. Ali telo larve je prekriveno retkim dlačicama, jasno vidljivo pod lupom ili mikroskopom.

na povećanje nekoliko puta slikama - flea larve

U njenom tijelu jasno vidljivi jednjaka pun nesvarljiva hrane - razne organskih ostataka.

Maksimalna dužina larve bola koja se javlja u stambenim područjima je 4-5 mm, uobičajena dužina je 2-3 mm. Lako se mogu zbuniti sa larvama muva koji žive na sličnim mestima, ali istovremeno je koplje pokretnije i nema tako providne pokrivače tela.

Ličinka bolhe ima prilično veliku glavu i 13 segmenata. Evoluciono, prve tri segmente služile su za pričvršćivanje nogu, ali su postepeno udovi atrofirani kao nepotrebni. Ličinke bolova su dobro razvijene čeljusti za gnječenje, što im omogućava da jedu prilično grubu krmu.

Evo na fotografiji pokazuje jaja i buha larve

Zanimljivo je

Najmanji buha ličinke, samo izlazi iz jajeta, su na kruni malog zuba jaje - hard izdanak, pomažući im da probije ljusku jajeta i koji se pojavljuju na svetlo. Na prvom molu zub nestaje zajedno sa kitinoznom membranom tela.

Bez obzira na koga parazitskih flea - na mačke, psi, ili štakora (mačka, pas i pacov buhe), larve insekata izgledaju gotovo identično. Zbog toga, prilikom otkrivanja larve bola u mačkama na leglu ili na mestu odmora, nikada se ne može sigurno videti koje vrste pripadaju. I ne postoji posebna potreba za ovim - način života svih ovih vrsta je sličan, i neophodno je boriti se njima istim metodama.

Na fotografiji - flea larve u velikom broju u ćeliji u glodavaca:

Lifestyle i ishranu parazita budućnosti

Generalno govoreći, flea larve nisu parazitski. njihovu hranu se temelji na različitim raspadanju organske materije iz žetvenih ostataka, na izmet odraslih buha, koji je ostao nesvareni krvne žrtve. Larve same ne ugrize životinje ili čoveka.

Napomena

Larve buba od mačaka i pasa ne žive na vunu. Ako kućni ljubimac ima bilo kakvih vermiformnih parazita, ovo nisu bluže larve.

Larval razvoj traje, ovisno o raspoloživosti hrane i temperature, od 9 dana do nekoliko mjeseci.

u optimalnim uvjetima - temperaturi od oko 23 ° C, a vlažnost 60% larve razvije otprilike tri tjedna. Tokom ovog perioda tri puta raste, stalno raste i hrani. U poslednjoj fazi, larva se spušta tankim svilenim kokunom i pretvara u pupu.

Na previsokih temperatura flea larve dry - niska vlažnost, se to dogodi na 34-36 ° C Pri visokoj vlažnosti vazduha (do 90%) ova temperatura sve više uzima normalno iskustvo mladih.

Ličila od bolova mogu dugo da se brzo - do 3-4 nedelje. U ovom slučaju, oni se ne razvijaju, ne raste, ali i ne spadaju u anabiozu. Larve razvio tzv negativne phototaxis - bez obzira na to gdje su bili, oni pokušavaju da uđu u najmanju ruku-lit mjesto. Dok su oči larvi buha se gotovo nije razvijena, oni su dobro osjećaju prisutnost svjetlosti i pokušati pobjeći iz osvijetljen prostor.

Gdje tražiti larve bolova u stanu ili kući?

Larve buha obično ostaju gdje imaju neposredan pristup hrani i može biti u udobnom klimatskim uvjetima - u smeće, na osami toplo mjesto, u životinjskih ćelija - u ormaru i ispod klupe. U prirodi - u gnezdama i sisama sisara i ptica.

U stanove i kuće buha ličinke treba tražiti prije svega u rekreaciju i održavanje mačke, pse i ostale kućne ljubimce, gomile smeća u ostave i ormare, uključujući zalihe starog trgovina prehrambenim proizvodima.

Na privatnim zemljištima u koopsima i područjima za držanje životinja, larve bluze žive direktno u leglu i suvim prljavštinama. Ispod sloja smeća i prljavštine nalazi se u istoj bačvi koju larve buva ponekad rade hiljadama.

Međutim buha larve mogu se naći na neočekivanim mjestima - u vazama sa cvijećem, kante, u kutiji u kojoj za skladištenje povrća. Važno je razumjeti da sami ne počnu ovdje, i tražiti da budu samo kada su pronađeni odrasle buhe u stanu.

Na slici ispod prikazana je buha ličinke pod mikroskopom - lako može povezati svoje veličine debljine mačka kosa

Alati i metode za uništavanje larvi buhe

uništiti buha ličinke u prostoriji treba da bude iste alate koji se koriste protiv odraslih buha

  • može biti kao koncentrati za razrjeđivanje, kao što su dželat, ili Tetriksa Cucaracha, aerosola ili Raptor Combat;
  • kao i mikrokapsulisani agensi kao što su Dana ili Get (drugi nema gotovo miris);
  • pa čak i narodni lekovi - terpentin, kerozin, sirće.

su efikasni protiv larvi buha i tradicionalnih supstanci kao što su dihlorvos ili malationa, ali za njihovu sigurnost i jednostavnost upotrebe su uvelike inferiorna u odnosu na moderne droge.

Prašine su takođe efikasne protiv bolova larve, koje su praktično beskorisne protiv odraslih. Međutim, koriste u prahu insekticid je nešto kompliciranije, jer im je potrebno da se prelije na lokacijama larve, ponekad je teško, a ponekad - kada larve od lajsni ili ispod poda - ne i nemoguće.

To je vrlo važno u prah se pojavio nužno blizini larve, jer deluje samo kada štetočine jesti zajedno sa ostalim hrane.Stoga, borba sa larve je općenito teže nego sa odraslim buve - čak i aerosola u borbi protiv njih mora biti tretirana na mjesto gdje je vrlo teško pokupiti i gdje odrasle buhe sebe ne zadovoljavaju.

Nema smisla da bi se prikazao svoj rastući mladih prirodnih parazita droga, koja osim zastrašivanja. Na primjer, ako je ista ili pelin buhača može zaplašim prostorijama odrasle parazite, ličinke, čak u atmosferi, kao što trava nije ni da ide, i oni su samo naviknuti na takve odvraćanja.

Zanimljivo je

U stalnim uzgoj buhe popularne odvrate oni brzo razvijaju da ih stabilnost. Tako, na primjer, dokumentovanih slučajeva otpora u buha na kadulja, eukaliptus, timijan - biljke, tradicionalno koristi kao sredstvo za uklanjanje parazita iz prostorija. Ova stabilnost se skoro uvek razvija u larvalnoj fazi.

Larve buba ne ulaze u sobu sami, na mačke ili pse. Ovde se mogu pojaviti samo od jaja koje unose odrasli insekti. Stoga, jedini način da zaštitite stan od larve bolova je sprečavanje ulaska odraslih griznih parazita u prostoriju.

Primjer tepih, bukvalno zaraženi larvama buhe

Video o uzgoju buhe od jaja do larvi i odraslih