Како е множење на болви

Април 2019

Видео: Calling All Cars: A Child Shall Lead Them / Weather Clear Track Fast / Day Stakeout (Април 2019).

Anonim

S obzirom da je borba protiv buha u stanu ili kućnog ljubimca, važno je shvatiti da buhe razmnožavaju brzo, efikasno i istovremeno je veoma skroman u okoliš. To su insekti sa potpunom transformacijom. To znači da jaja dolaze iz buha larva se veoma razlikuje od odraslih insekata i izgled i njihov način života, način ishrane i ponašanja.

Ova vrsta razvoja insekata ima neke evolutivne prednosti: zahvaljujući činjenici da su larve i odrasli hrane na različitim hrane i žive u različitim mjestima, oni ne natječu za hranu sa drugim i stoga imaju bolje šanse za preživljavanje.

Savjet

Isti tip reprodukcije buha kao čudan leptiri, bube, komarci, muve, ose i mravi. Svi znaju koliko se gusenica razlikuje od leptira. Približno toliko velike su razlike odrasle bolke od njegove larve.

Ostale vrste razvoja pokazuju bubašvabe, skakavci, bube i kačevi. Njihove larve, koje se zovu nimfi, prilično slične su odraslim insektima i u mnogim slučajevima žive s njima i jedu istu hranu. Ovaj razvoj ima svoje prednosti u smislu pristupa velikom broju hrane - isti žohari u prašumi zbog snage svih pojedinaca sa istim hrane u isto vrijeme može "apsorbirati" velike količine raspadajuće organske ostatke.

Proces reprodukcije buha je gotovo uvijek skriveno od vlasnika kućnih ljubimaca, i bez posebnih znanja i pokušava da poštuju za osobu radi potpuno nevidljivo. Međutim, brojne nijanse koje prate takvo množenje parazita su veoma interesantne da o njima detaljnije govore.

Važno!

Pogrešno bi bilo reći da se buba reprodukuju kod mačaka ili pasa. Reprodukcija bolova nije uopšte vezana za domaćine ili čak za ljude. Svi ti paraziti koji su potrebni od sisara je krv. Nakon što su jedli, nastavljaju svoju porodicu na mirnijim i osamljenim mestima.

Stoga, boli ne žive na mačkama, psima i drugim životinjama: paraziti samo privremeno skočite na njih za hranu.

Malo biologije: od jaja do odraslog parazita

Ženski buha pariti nakon vrlo kratkog vremena nakon izlaska iz pupa. Parenje se može pojaviti i na samom životinja i u jazbine na strunjačama, u bilo izolirano mjesto gdje dvije heteroseksualne osobe pronaći jedni druge. Posle toga, žena mora da se hrani barem jednom sa vlasničkom krvlju, tako da se jaja u njenom telu počinju razvijati.

Bube kod mačaka i pasa umnožavaju se u blizini mesta gde se životinje odmaraju, blizu njihovog toaleta. Ponekad su ženske bolesnice postavile čak i jaja na krzno kućnog ljubimca, a nakon toga jaja se srušavaju na različitim mestima na podu.

Interesantno

Bolja može gladovati bez štete samog sebe nekoliko meseci. Međutim, tokom takvog štrajka glađu, ženka neće odložiti nikakva jaja.

Jaja zrela u tijelu bola u serijama - 4-5 komada (do 15) nakon svakog hranjenja. Nakon toga buha na bilo kojem mjestu, gdje god je to bilo, čak i kaput životinje, doslovno puca jaja iz vašeg tijela, tako da su leteli dovoljno daleko.Ovo je vrsta garancije da će larve živeti daleko jedan od drugog i neće se takmičiti za hranu, kao i garanciju da će barem neki od njih moći pronaći zaklon i hranu uopšte.

Jaka od bola imaju malu veličinu - prečnika do 0, 5 mm, bijele, gotovo nevidljive za neočišćeno oko, čak i na tamnoj površini. Razvijaju se najmanje dva dana (pri povišenoj temperaturi), au normalnim uslovima - oko dve nedelje.

Interesantan je

Optimalni uslovi za razvoj bolova koji parazitiraju na kućnim životinjama - temperatura oko 23-25 ​​° C i vlažnost od oko 60%. Kada se spusti temperatura, mogu doživjeti smanjenje vlažnosti, i obratno, kada se zagrevaju, lako prenose višak vlage.

Naprotiv, na visokim temperaturama i suvim vazduhom, jaja i larve se isušuju, au hladnom, vlažnom vazduhu umiru od hipotermije. Pri visokoj vlažnosti i visokoj temperaturi, buva se umnožavaju sa najvećom stopom. U ovom slučaju, u proseku, one su veće.

Ozbiljni uslovi - zamrzavanje, suša - obično doživljavaju pupčanog buba. U ovom slučaju ceo ciklus uzgoja buba može se protezati nekoliko meseci, a ponekad - do jedne i po godine.

Larve izlaze iz jaja buva, slično belim prozirnim crvima. U početku su prilično mali - oko milimetarske dužine - ali dok rastu tri puta mlijekom i na zadnjoj fazi do 4-5 mm. U ovom trenutku se u svom telu vidi jednjak, ispunjen glavnom hranom - organskim ostacima, komadima kože domaćih životinja, izlučivanjem odraslih boli koje sadrže neosvetljenu krv.

Posle tri ili četiri nedelje (najmanje 7-8 dana), larva se spušta sa tankim svilenim kokunom i pretvara u pupu.U ovom obliku se ne hrane, pomera, diše malo i može doživeti jake promjene temperature i vlažnosti, nedostatak izvora hrane.

Ovo je interesantno.

Blaža za odrasle može kratkoročno izdržati pad temperature vazduha oko minus 40 ° C. Pupa je takođe stabilna, ali jaja i larve umiru već na niskim temperaturama i na laganom mrazu.

Na stadijumu pupka, insekt ostaje od 5 dana do godine, u zavisnosti od uslova. U tropima i stanovima, odrasle bolesnici vrlo brzo napuštaju pupke. Tokom množenje insekata u gnijezda ptica i životinja u umerenim i visokim geografskim širinama su lutke koje su se pojavile u gnijezdu nakon što je napustio vlasnici će propadaju u ovom obliku do iduće godine, kada su stanovnici skloništa će opet biti.

U posebnom naučnom video detalju se prikazuje kako se buva umnožavaju i kako se razvoj insekata razvija u svim fazama. Blaje u mačkama i psima reprodukuju se na ovaj način, bez obzira na specifične vrste.

Koliko bolova se multiplicira - puni ciklus

Koliko brzo se buva pomnožavaju?

Generalno, možemo reći da se boli reprodukuju veoma brzo. Pod određenim uslovima, ciklus tokom kojeg je vratašca jaje larve molts tri puta, pretvara u čaure, od nje dolazi odraslog pojedinca, mate i položiti novi kvačilo (tzv ciklusa "od jaja do jaja") odvija za 9-10 dana.

Jednostavno rečeno, promjena generacije se dešava u bolovima za nešto više od jedne sedmice. Ali ovo je prilično retkost. Često u normalnim uvjetima stanovanja pod legla u mačke (ili u jazbinama lisica i tekunica u prirodi) buha doživljavaju ciklus od tri do četiri sedmice.

Uopšteno govoreći, u apartmanima ili u zadnjim prostorijama, gde se udobna temperatura održava tokom cele godine, boli se najbrže reprodukuju.

Egzotične buve, egzotična reprodukcija

Različite vrste buva su poznate po specifičnim detaljima njihove reprodukcije.

Znači, žena od pješke bolhe, uobičajeno na plažama Indije i karipskih ostrva, ugrize u kožu svoje žrtve i isisu u krvni sud. Tokom nekoliko dana stalne ishrane, njegovo telo se povećava do veličine graška. Ali ovo nije rezervoar krvi. Ovo je veliki set jaja koji se razvijaju sve dok insekt ima izvor hrane.

Nekoliko dana kasnije, sva jaja izbacuje peskovita bluza iz rane, a ona ili puca ili ostavi žrtvu. Osoba ili životinja na mestu na kojem se nalazi bole razvija zapaljenje, žrtva doživljava veoma ozbiljan bol. Ponekad, kao rezultat ponovljenih napada, ljudi razvijaju gangrene.

I alakurt bola koji naseljuje Tijen Šan u flisovoj ovci cveti do 7 mm dužine u trenutku postavljanja jaja i izgleda kao prugasti crv. Lokalni ovčari to zovu "šareni crv". Postoje slučajevi smrti ovaca do smrti u ozbiljnoj infekciji sa alacurti.

Bube, mačka i ravno: reprodukcija bollija u ovim uslovima

Bolevi u stanu umnožavaju se na mestima u kojima su u najvećoj bezbednosti. Obično se larve razvijaju iza ležajeva, ispod nameštaja, u kantama za otpatke, u plakarima, u kojima se nagomilavanje ili prljavština akumulira, u leglu u mestima ostatka mačke, ispod parketa.

U privatnim kućama, buva larve mogu se razviti odmah ispod kuće na ulici, a kuge dolaze da se hrane.

Znajući ove karakteristike buve u njihovom istrebljenju mora biti

  • pažljivo rukovati insekticidi podova, tepiha, kauča pasa i mačaka, parket, lajsni, police u ormaru;
  • posebno oprezni mokro čišćenje, a poželjno je ne samo da nakon svake sedmice na svim progona buhe, ali i - zbog smeće iz stana će biti mnogo mlađe generacije parazita ukloniti;
  • da ponovi sobu tretman insekticidom dvije sedmice nakon prvog progona - to će ubiti buhe, koji će voditi preživjele prvog progona lutke.

Također je korisno razmotriti u detalje kako da izgleda flea larve im u susret slučajno u kući ili blizu vremena na akciju i zaštititi sebe i svoju obitelj od parazita.

Zanimljivosti: pa pogledajte buha ličinke, puzeći životinja leglo

Poređenje različitih vrsta sredstava buve o učinkovitosti