Што е елен болви и дали тие залак човечки

Април 2019

Видео: Елена Темникова - Не обвиняй меня (Премьера клипа, 2017) (Април 2019).

Anonim

Takav insekt, kao malog bola, naučnici-entomolozi, strogo govoreći, ne znaju. Među postojećim vrstama buva, odsutne su bolove od ela, pa čak i kod životinja, poput jelena i srna, nisu prisutne sopstvene vrste bollica.

Ali u sebi jelena i drugih kopitara tajge zapravo može parazitiraju raznih insekata krvopija su nam poznate i buve, i paraziti krvi sisa iz potpuno različitih timova.

Narod puzi i skakanje parazita krvopija koje muče velike životinje tajge i ponekad napad i čovek često naziva losa buve. Među njih:

  • koza buha često nalaze na srne nego losa
  • Alakurt, parazitskih uglavnom ovaca, ali u stanju da napadaju, a na većim kopitara
  • jelena vašku - parazitske mušice, nakon kontakta sa vunom losa ili jelena koji gube krila i prolaze kroz stalno naseljavanje na telu domaćina.

Prve dve vrste insekata su tipične bolke: njihova biologija i izgled su slični bolovima mačaka i pacova. Krvarenje jelena je samo muva, ali zato što se često sreće puzanjem u vunu, to je takođe nazvano buvorom.

Hajde da pogledamo sve te insekte i saznamo kakvu opasnost oni mogu predstaviti osobi i kako ih zaštititi.

Alakurt, ili bolja ovaca

Alakurth je poznat pre svega pastirima Altai i Sayanskih pašnjaka.Ovaj veliki buha prija uglavnom guste i duge vune domaćih ovaca, ali smatra da je parasitologists i divljih jelena i gazele.

Alakurt je izuzetno prvenstveno po veličini - žene sa razvijanjem jaja mogu dostići 10-12 mm dužine! Zbog velikog porasta veličine i blistavog abdomena, lokalni stanovnici ovog parazita nazivaju "belim crvom".

Alacurti mogu živeti na životinjama u velikim količinama. Posebnost ovih buve je da su prisutni u tijelu domaćina kontinuirano, što ih razlikuje od drugih članova tima buve.

Ovo je zanimljivo

Većina vrsta bolova su parazitske životinje koje imaju stalan krevet ili sklonište. U gnezdu domaćina paraziti provode najveći deo vremena i množe se. Takve vrste uključuju pacov, zeca, mačaka, pseća i neke druge bolove.

A ovo su vrste buha, koji su parazitski na kopitari, primorani da se prilagode stalno prisustvo u domaćina tijelo - jelena, losa, jelena, gazela i drugih kopitara rijetko se vrati na isto mjesto za spavanje, a samim tim i šanse za buve nakon odmora da pronađe vlasnika u velikoj šumi ili na stepenskom paši nisu velike. Kao rezultat toga, način života ovih vrsta bolova postaje sličan životnom stajanju uši, konstantno naseljavajući svog majstora.

U nekim slučajevima, uz ozbiljnu infekciju, alakurt može dovesti do slabljenja životinje, pa čak i njegove smrti. Za osobu ova buba nije opasna, a slučajevi napada na ljude nisu poznati.

Kozje bolove takođe mogu da napadnu jelena i losa.

Mogu ugristi i osobu. Ovi insekti ne razlikuju mnogo od pasa i mačaka buhe, a samim tim u kontaktu sa posebnim osvrtom na ljudsko tijelo ne privlači.

Deer krvavice, njegov izgled i način života

Sisanje krvi od srca je velika i prilično pokretna muva. Takođe se zove elk mite, elk brava ili jelena uši. Ona ima tipično "snažno telo" i jake noge, dužina njenog tijela je 3-4 mm.

Na fotografiji - buvlja losa tokom kontinuiranog parazitizam na domaćina:

Cijeli život jelena buha je podijeljena u dvije faze. Prva je traženje vlasnika. Počinje sa izduvavanjem muve iz puparira - vrsta pupke u kojoj insekt preživi zimu i razvija se tokom proleća i leta. U centralnoj Rusiji većinu mladih jelena KEDS pojavljuje u avgustu i septembru, ali generalno, maloljetnici oslobodi period traje od juna do novembra.

Mlada muha leži u čekanju budućeg vlasnika na granama grmlja ili u travi.

Nakon što je vidio ili njuh plijen insekt leti polako prema njemu (uš - nebitno Flyers) i udaranje vune čvrsto joj Clinging i nakon nekog vremena resetira krila. Počinje druga faza života parazita - ishrana i reprodukcija.

Krvavica karakteriše život u parovima - mužjak i žena, upoznajući životinju, uvek su blizu. Dakle, ako na psu nakon šetnje kroz šumu postoji jedna muva, onda sa velikom vjerovatnoćom negde u vunama možete naći drugu.

Nakon parenja, žena počinje da aktivno jede, a u svojoj materici jedan po jedan razvija jednu larvu. KEDS karakteristične za live rođenja - ženska rađa da se formira i razvije pupa, koji je pao na zemlju, i da će nastaviti da učvrsti svoj razvoj tek nakon šest mjeseci - u proljeće.

U životinjskom krznu, muve su aktivne u zimskom periodu, nastavljajući da odlažu pupčar.Po pravilu, propazni paraziti propadaju.

U nastavku je fotografija krilati pojedinačnih losa buve:

Elk buha napada ljude i životinje samo u popodnevnim satima, kada oni mogu da vide žrtvu. Posebno često napadaju lovce kada rukuju ozbiljno zagađenom trupom losa ili jelena.

U ujeda buhe, koji su parazitski na losa i jelena

Bite jelena buha je vrlo bolan, posebno za čovjeka naviknut. Oni koji često idu u šumu i napadaju ih komarci, ponekad čak i ne osećaju grize krvi.

Zanimljivo je

Ženka vašku roditi svakih nekoliko dana koja se razvila larve moraju sisati krv domaćina 15-20 puta na dan, svaki sat i pol. Za jedan zalogaj, insek isušuje 0, 5-1, 5 mg krvi. Muškarci se intenzivno hrane.

U nekim životinja pucao lovaca pronađeno 1.000 jelena buhe - svakih sat vremena tako da je vojska parazita sisa krv životinje grama, a osim toga, stalno ostaviti svrbež zalogaja koji mogu postati zaraženi bakterijama i izazvati plikove. Često krvopijači dovode bolesne životinje u punu iscrpljenost.

Ako govorimo o opasnosti za ljude, treba primetiti da se lužne bolesnici napadaju skoro isključivo na odrasle osobe. Deca su manje "zanimljiva" - možda, veličina žrtve igra ulogu ovde.

Prema nekim procenama, lovci u šumi su ponekad napadali do 100 parazita u minuti. U ovom slučaju, muva pokušava da stigne pod odeću ili u kosu. Uklonite ga sa površine kože je teško zbog male veličine i ravnog tijela.

Na mestu ugriza elke, u licu se pojavljuje crveno mrlje, a malo kasnije - karakteristična papula. Ponekad nakon ovoga dolazi do svraba, ali obično se ne ispoljavaju sisovi i alergijske reakcije.

Elk bolesnici ne mogu tolerisati patogene koji su opasni za ljude.

Treba napomenuti da što više osoba ugrize krvoproliće, on oštrije reaguje na njihove naknadne napade.

Kako izbjeći ugrize elk boli?

Izbegavanje napada, krvopijaka u šumi je gotovo nemoguća. Ako je insekt vidio ili osetio osobu, nužno će mu leteti do nje. Ali kako bi se osiguralo da parazit ne udari u kožu i ne grize - to je sasvim moguće.

Da biste to uradili:

  • nosite odeću koja pokriva celo telo;
  • Prilagoditi pantalone u cipele ili čarapama;
  • Koristiti mrežu protiv komaraca;
  • koriste moćne repelente na bazi DETA. Sadržaj DETA u njima treba da bude najmanje 20%, poželjno - do 100%. Osjećajući ovu supstancu, muhe ne usuđuju da grize.

Veoma je korisno ići u šumu sa partnerom, koji će redovno proveravati kosu i vrat za elk bolesnice i druge parazite. Usput, u šumi je korisno provjeriti jedan od drugog i za prilogu krpelja.

Nakon boravka u šumi - posebno nakon uspješnog lova - treba se okupati i oprati tijelo i glavu katrana sapunom. Ovo će ukloniti od njega već smrtonosne krvi.

Zanimljivi video: samo tako, u stvari, izgleda kao jelen vašku ili buha jelena

Što učiniti ako ste alergični na insekt ubode: stručne savjete