Колку вошки можат да живеат без човечка

Март 2019

Видео: Хула Дракула - Ако вампирот би бил денес жив, дренажа на жили ќе ви направи (Март 2019).

Anonim

Uši su obavezni i veoma usko specijalizovani ljudski paraziti. Apsolutno nisu prilagođeni životu izvan njegovog tela ili drugih životinja. Samo u izuzetnim slučajevima, uši mogu da žive i nekako se reprodukuju u kosi na telu nekih majmuna, ali ovde se osećaju mnogo lošije nego u ljudskoj kosi.

Na isto pitanje o tome koliko živih uši bez čoveka možete dati jednostavan odgovor - upravo koliko možete izdržati bez hrane. I pitanje glad za lice treba vrlo, vrlo loše - obično bitanga ne mogu brzo za više od 2 dana, a samo kada se temperatura spusti na 10-12 ° C može rastegnuti bez hrane za do 10 dana.

Savjet

stidne uš još manje hardy - gladni za to pod normalnim 28-30 ° C, to može biti više od 8-9 sata, a nakon tog perioda će se izgubiti ako dođe do ljudskog tijela. Ali u vodenim uši, naročito na stomaku, mogu preživjeti dva dana i stoga se često prenose od osobe do osobe u mesta javnog kupanja.

Koliko živih uši, toliko se kontinuirano napajaju. Glavne uši jedu četiri puta dnevno, pubične - svakih 3-4 sata. Iz gore navedenih razloga, lako je shvatiti da dugo živeti izvan glave i generalno - van živog bića - uši ne mogu.

Zanimljivo je

Česta pitanja kao i njihovi roditelji ", kao žive gnjide" ili "koliko živi nita bez lica" nije sasvim točno. Gitovi nisu nezavisni insekti, već samo jaje u ušima, svaki u svojoj školjci. Prema tome, oni ne žive, već se razvijaju.Bez čoveka, zadržavaju svoju sposobnost da se razvijaju dovoljno dugo - do nekoliko dana.

Specifičnost ishrane lice i njihova zavisnost od domaćina

Jedina hrana svih vrsta uši koja se javljaju u ljudima je krv u kojoj su paraziti sisati, probijajući kožu između kose. Pogrešno je pretpostaviti da se uši hrane samom kosom: neki misle tako jer se uši u glavu čvrsto drže za dlake.

Ovaj trik se vrši od insekata samo tako da se ne pada sa glave tokom ljudskih pokreta, prilikom čišćenja ili pranja kose. Da bi hranili parazit, još uvek treba da se spusti na kožu, probije sa svojim stiletima i sisje krvi.

Svaka vrsta, pa čak i svaka podvrsta uši, morfološki vrlo dobro prilagođena njihovom staništu. Veličina i oblik segmenata na kandžama za zarobljavanje dlaka, oblik tela, čak i opšte konture stomaka insekta, treba da žive na osobi, pa čak i na određenom delu njegovog tela.

Na primer, neke uši žive s glave - ušica se prilagođava životu na odeći i puzi na telo osobe kada ode. Stidna vaza leži isključivo na složenoj kosi i podmlađima. Samo kod dece, stomačna ušica može zaraziti kosu po glavi.

Glavne uši žive ne samo na glavi, već mogu puzati i na bradi muškaraca, pa čak i na trepavice.

Iako uopšte veličinu odraslih uši ne dozvoljava im da se kombinuju parazitizacijom na prekratku kosu. Generalno, čak i kod čoveka, uši žive dugo. Ako insekti ne padnu sa glave i nisu otrovani posebnim šamponom ili kerozenom, u uzrastu odraslih životinja živi najviše 40-46 dana, nimfa razvija dodatnih 15-20 dana.Uopšte, ušća živi na glavi oko dva meseca, a na pubici - oko šest nedelja.

Ali da bi išli životinjama, ljudske glavne uši ne mogu. U laboratorijskim eksperimentima se hrane hranjivim materijama majmuna, ali u prirodi primati skoro nikada nisu pronađeni. Dakle, ovi paraziti ne mogu postojati izvan osobe. Jedini izuzetak su vaši koje žive u ljudskom tijelu, ali jedu sve je to isto …

Zanimljivo je

svoju nesposobnost da duže glad vaši su veoma razlikuje od drugih parazita. Na primer, krevetske bube mogu da gladuju mesecima, a grize - čak i do nekoliko godina. Bolja u sobi može brzo do 4 meseca, a na niskim temperaturama - do 1, 5 godina. Uši u ovom pogledu su nevjerovatne, ali umjesto mogućnosti glave, dobivali su od evolucije visoku sposobnost života na ljudskom tijelu - praktično nijedan ektoparazit nema tako veliku specijalizaciju.

Ušica nije prilagođena životu bez ljudskog bića! Struktura tela i način života uši svedoče o činjenici da su tokom svoje evolucije uspeli da se u potpunosti prilagodjavaju životu ljudskog bića. Njihove šape su se promenile na način da ne mogu ništa učiniti, osim ostvarenja kukica za kosu. Rotacijski aparat sa uši prilagođen je samo za krvoproliće.

Ali najpriznatiji je sposobnost uočenih reproduktivnih organa ljudskom tijelu: žena stavlja jaje u obilno, lepljivu školjku i to radi samo pomeranjem kose. Kao rezultat, jaje ostaje pričvršćeno za kosu. Nakon napuštanja jajeta, larva odmah pada na skalp i može se hraniti.

Zanimljivo je

U prirodi, ljudske uši ne žive.Njihove bliske vrste parazitizuju na primate, ali to je ljudski parazit koji se nalazi isključivo na čovjeku.

Van muškarca uši žive samo na odeći. Dakle, formirana je posebna vrsta ušiju koja više ne može da živi na glavi, ali je savršeno prilagođena životu na odeći (uši sa ušima). Ovde su ležali gnezdo, parili se ovde, a za hranu puzaju do ljudskog tela. Lice koje žive na odeću ima neznatno drugačiju strukturu noge, što im omogućava da sa sigurnošću zadrže skoro sve tekstilne proizvode.

Zanimljivo je da uši uši koje žive izvan ljudskog tela nisu dugotrajne - njihovi odrasli žive toliko kao uši - oko 40 dana. Jednom izvan ljudskog tela, ušica živi do 3-4 dana i umire od gladi ako osoba ne stavlja odeću.

Ovo je zanimljivo

U laboratorijama naučnici koriste uši za pacove kako bi hranili uši ili ih jednostavno negovali u majmama. Ovde svaka usta živi bez čoveka koliko god bi živela na samoj osobi.

Ali uši koje žive na životinjama nemaju nikakve veze sa ljudima. Prema tome, nemoguće je inficirati od kućnih ljubimaca od ovih parazita.

Lice kod pasa

Specijalne pseće uši žive na pse (tačnije - grebene). Imaju nešto duže stiletove za probijanje debele kože pseća, kao i šape prilagođene za pričvršćivanje kose pasa.

Uši u pasu ne mogu paratiraju osobu, pa čak iu slučajevima kada slučajno pada na glavu ili telo osobe, umri u roku od nekoliko dana.

Ovo je zanimljivo Uši u pasu su porodica vihora, nešto drugačija od tipičnih uši.Ali, kao uši, oni se odlikuje uskom specijalizacijom i mogu paraziti samo jednu vrstu životinja.

Mačka je bitanga i svoje specifičnosti

vašku Takozvani mačka, kao i pas pripada u red hvataljke i opremljen samo parazitiranju na mačke. Svi mačaka ovih insekata izazvati ozbiljne svrab i kožu lezije, a može nositi opasna crijevna glista jaja.

Za osobu, uši uši nisu opasne. Uši koje žive na mačkama se čak ne mogu pripisati ljudskoj kosi.

Da li uši žive na jastucima i ćebadima?

Naravno, uši ne žive na jastuku i posteljinu. Barem zato što ovde nemaju šta da shvate i nema mesta za gnječenje.

U nekim slučajevima, vaške može pasti na jastuk sa kosom od zaražene osobe i ostati tamo satima, čekajući da puzi natrag u njegovu glavu. Ušica se čak može smjestiti u preklopima ćebeta i ploča, ali ovi insekti ne čine stalno stanovništvo.

Ali uši se mogu prenijeti kroz peškire, češlje i trake za kosu. Da biste sprečili infekciju, najpre morate proveriti higijenske proizvode i osobu sa kojom se javlja komunikacija.

Zanimljivi video: informacije o lice i kako ih borbi protiv

Kako vam se vaške, i da je važno znati o metodama prevencije lice