Периодот на инкубација на вошки

Април 2019

Видео: Where good ideas come from | Steven Johnson (Април 2019).

Anonim

Glavne uši - paraziti su veoma usko specijalizovani ne samo u prirodi hrane, već i na mestu njihovog postojanja. Oni mogu da žive samo na skalpi lica i njegovih najbližih rođaka - neke vrste majmuna. Shodno tome, životni ciklus i karakteristike biologije, uključujući period inkubacije glavnih uši, uglavnom su prilagođeni i zavise od načina života same osobe.

Napomena

Trebalo bi odmah odrediti uslove. Period inkubacije bolesti obično se shvata kao vrijeme između infekcije sa njim i prvih kliničkih manifestacija. Zaraziti lice ljudskih glava, ova definicija ne odgovara - paraziti početi da ugrize osobu odmah nakon infekcije, ali zbog malog broja pacijenata ne može osjetiti ili ne pridaju značaj individualne nelagodu.

Period inkubacije uši u biologiji je vreme razvoja jajnih uši. S obzirom na to da su jaja u vijencima nazvana gnezda, za entomologa inkubacijski period uši i gnezda je u suštini iste stvari. S obzirom na činjenicu da mnogi čitaoci smatraju kao bolest lice, u opisu tog perioda inkubacije, lice itd, mi ćemo ga uzeti u obzir, i biološki, i, da tako kažem, u nacionalnom smislu.

Inkubacija traje za lice: koliko brzo počinju da uznemiravate nakon infekcije

Nakon prvog ugriza zaraženih vaši javljaju u prvih nekoliko sati nakon što talože na paraziti ljudskog vlasišta - insekti ne mogu živjeti bez hrane za više od nekoliko dana.Međutim, ugrišci jednog ili dva pojedinca koji su uspeli da zaraze na zdravu osobu nisu posebno osetljivi i često ne obraćaju pažnju na sebe. Zato što je u ovom trenutku da govorimo o svakoj manifestaciji uši rano.

Pravi simptomi uši na glavi počinju da se osete posle tri do četiri nedelje. Tokom ovog vremena nimfi prve generacije uspevaju da se povuku i odrastu, koji već masovno počinju da grizu kožu glave osobe.

Sa povoljnim uslovima, nakon tri nedelje, na glavi se pojavljuje druga generacija uši, a zbog velikog broja njih već uzrokuje jak svrab i dobro izraženu neudobnost.

Idi na napomenu

Pedikuloza je kompleks simptoma koji su karakteristični za osobe sa teškom infekcijom uši. U medicinskoj praksi, pedikuloza se smatra bolestom i manifestuje se u obliku različitih simptoma uzrokovanih aktivnošću ušiju: svrab, pustule, pojavljivanje tačaka i alergijski osip.

Stoga, u ovom slučaju, takav period inkubacije u uši može se smatrati jednakim tri nedelje. Tokom ovog perioda pojavljuju se svi znaci pedikuloze na glavi: gnezda, iritacija, svrab i mogućnost inficiranja drugih ljudi.

Ovo je interesantno

U zavisnosti od uslova života osobe, period inkubacije razvoja uši varira. Na primjer, u zimskim ili sjevernim geografskim širinama, kada je čovjek čoveka konstantno pokriven šeširajem, a prostorija je dovoljno zagrejana, uši se razvijaju brže - ponekad se cijeli ciklus reprodukcije odvija za 16 dana. U srednjim geografskim širinama, kada je glava osobe često otvorena, paraziti se obično razvijaju duže.

Reprodukcija uši: detalji o gimnastici i nimfi

Glavne uši - insekt sa nepotpunom transformacijom.Larva koja izlazi iz njenog jajeta nalik izgleda odraslima, ali mnogo manja i nesposobna za reprodukciju. On se hrani istim stvarima kojima se odrasli insekti hrane - ljudska krv - tri puta mlijeka i pretvara u odrasle insekte.

Napomena

Pojmovi "gnezda" i "jaje uši" ne smeju se zbuniti. Nit je formiranje jaja i kokona iz lepljive supstance koja osigurava zadržavanje strukture na kosi. Možeš reći da je ovo neka vrsta kokona. Takva larva, koja je uglavnom slična odraslom insektu, naziva se nimfa. Stepen nimfe je takođe karakterističan za druge insekte, na primer, za bubašvabe, skakavare i bedbugove.

Važno je da svaka faza razvoja uši traje relativno kratko i stoga je životni vek ovih insekata mali, a stopa reprodukcije je prilično velika. Kod parazitologa, uobičajeno je nazvati insektom, koji se oslobađa samo iz jajeta, larve, a već je i lavirka - nima.

Vreme razmnožavanja i period inkubacije ušica

Razdoblje razvoja usta u svakoj fazi je različito:

Period sazrevanja gnezda je od 5 do 8 dana, u zavisnosti od temperature. Optimalni uslovi za grane koji obezbeđuju minimalni period inkubacije gnezda - prosečna vlažnost vazduha i temperatura oko 31 ° C Na temperaturama iznad 40 ° C i ispod 22 ° C, razvoj jaja prestaje, a larve ne izlaze.

  1. Larva prvog doba razvija se od jednog dana na temperaturi od 30 ° C do deset dana na temperaturi od 10 ° C.

  2. Nimfa prvog uzrasta razvija 5 dana.
  3. Nimfa drugog doba razvija se osam dana i pretvara se u odrasle - odrasle insekte.
  4. Odrasli insekti počinju da se razmnožavaju posle prvog obroka nakon moljenja.Obično u roku od 1-2 dana nakon transformacije nimfe u insekat odraslih, ženke i muškarci se druže, nakon čega su žene stajale 3-4 jaja svakog dana.
  5. Na temperaturi utiče koliko dugo su uši iz jaja. Na 25-26 ° C, uši se izlaze 7-8 dana, a na 32-33 ° C 5-6 dana.

Koliko brzo uši izlazi, ne zavisi koliko često se glava pere ili kosa postaje vlažna.

Vrijeme opšteg reproduktivnog ciklusa insekata zavisi od toga koliko zrna sazri. Minimalno vrijeme razvoja od jaja do jaja je 16 dana, maksimalno se može produžiti na dva meseca.

Na zametku

Glavne uši gotovo nemaju perioda štrajka glađu. Oni konstantno žive na skalpi, nikad ne napuštaju ljudsko telo. Dakle, praktično nema takvih faktora kao što su prisustvo ili odsustvo hrane u životu ovih parazita.

Maksimalni životni vek odrasle osobe je 46 dana. Tokom ovog vremena ženka uspeva da odloži do 140 jaja.

Šta je sa drugim vrstama?

Period inkubacije usta drugih vrsta malo se razlikuje od onog kod glavnih uši.

Dakle, u vlažnoj odeći koja pripada istoj vrsti, ali prilagođena životu na odeći, nimfi izlaze nakon 5-8 dana. A prosječno vrijeme razvoja je 3-4 tjedna - poput glavnih uši.

Napomena

Ponekad je izraz "zakačen greben" u principu netačan. Žabice su ušle u lice, a sami geni se odlažu od žene. Zbog toga, umesto "lukavog gripa" treba reći "larve iz lukova".

Period inkubacije lobanjskih uši je oko 6 dana, a vreme razvoja larve je oko 18 dana. Njihova razlika od glavnih uši je da odrasla pubična ušica živi ne više od 30 dana, a jedna žena može da položi najviše 50 jaja.

U pubićnim uši, larve gnezda ne izlaze na temperaturu ispod 22 ° C.

Metode borbe protiv

Uništavanje i gubljenje gnezda je sasvim moguće i čak je potrebno u bilo kojoj fazi njihovog razvoja. Ovo se obično radi pomoću specijalnih šampona sa efikasnim insekticidima - Pedilin, Parasidosis, Nittifor, Pedex, Chigia. Ranije je korišćen čak i kerozin protiv uši, ali je, naravno, značajno inferioran u odnosu na savremene šampone zbog njegove efikasnosti i praktičnosti korišćenja.

Važno je da čak i nakon sječenja glave, treba da operete kosu šamponom i držite ga pod plastičnom vrećom, jer gnječevi i uši mogu ostati na koži i blizu sijalica. A kada koristite šampon koji nema sposobnost ubijanja jaja u voćnji - potrebno je ponovo ispirati glavu nakon 5-6 dana.

I naravno, uvek i svugde morate poštovati pravila higijene: nemojte brisati sebe drugim ručnikom, nemojte koristiti nečiji češalj. Poznato je da glavne uši mogu preživjeti dva dana u vodi, tako da se čak i kupanje na javnim mestima može pokvariti.

Budite oprezni!

Korisni video: o razvoju uši i metoda borbe protiv njih