Amerikanskansky тавтабита: животот во природата и одгледувањето

Април 2019
Anonim

Američki bubašvab je insekt koji je doveo u Ameriku iz tropskih zemalja Afrike. U Americi, pojavio se u vremenu kada je trgovina morima bila uspešna. Afrički insekti su putovali na brodovima, a kada su postali prilično brojni, oni su se naselili na američkom kontinentu. Inače, bubašvabe u Evropu dovele su i velike količine na trgovačke brodove. Skoro tropski insekt prilagođen promenjenim klimatskim uslovima i prilagođen novom okruženju. U stvari, afrički insekti postali su prognati "Amerikanaca".

Izgled

Američki bubašvaba odlikuje prilično dugačko izduženo telo. Odrasli pojedinci dostižu veličinu od 4 do 5 cm. Kod odraslih osoba, odrasli insekti, telo je crvenilo. Često su crvene i smeđe osobe. Odrasli bubašvab ima zamke aviona. Nema nimfe. Sa uzrastom, segmentacija tela postaje primetnija, naročito u predelu abdomena. Afrički pojedinci su malo tamniji i deblji, ali prilično slični američkim. Američki bubašvaba može biti tamna u boji, ali nikad nije potpuno crna. Njegova boja je bliže crvenkasto-braon. Crna boja je karakteristična za druge vrste.

Odlične karakteristike:

  • Oralni aparat opremljen je izuzetnim rasturanjem. Zbog toga, insekti lako mogu gniježiti kroz tkivo, kožu ili karton.Često bubašvabe jedu tkaninu ili kožu, kada nema drugih izvora hrane.
  • Izduženo telo. Obično, insekti imaju prilično debeo i širok stomak. U ovoj vrsti deblo je izduženo, segmentacija je jasno vidljiva.
  • Još jedna karakteristična karakteristika: krila. Krila su dobro vidljiva, velika, mrežica. Kod odraslih mužjaka, krila ispadaju iznad abdomena. Ipak, insekti ne leti vrlo dobro. Oni mogu biti u vazduhu manje od jednog minuta i obično koriste krila za planiranje, a ne za pun let.
  • Na kraju prtljažnika se mogu posmatrati segmentirani procesi, zovu se cerci. Postoje i muškarci i žene. Muškarci imaju genitalnu ploču, koja je vrlo slična cerci, ali manja po veličini.
  • Antene dugačke, segmentirane. Ovo je glavni organ dodira. Uz pomoć antena, insekti ne samo određuju put do hrane, već i otkrivaju zvučne vibracije i određuju prirodu površine na kojoj prolazi.
  • Oči se nalaze na svakoj strani. Veliki su, fasetirani. Zbog specifične strukture i lokacije očiju, bubašvaba može videti u svim pravcima.

Zanimljivo je da se ovaj bubašvab smatra najbržim. Procenjuje se da za sekundu može da se kreće oko 70 cm.

Reprodukcija i razvoj

Reprodukcija nije ništa zanimljiva. Bubašvaba se može reprodukovati aseksualno, koristeći partenogenezu. Ako nema muškaraca pored jedno drugog, u tijelu ženke, zrele su specijalna jaja, koja se mogu razviti bez oplodnje. Zahvaljujući ovoj osobini, insekt se toliko širio. Da bi se formirala cela kolonija, jedna ženska žena je dovoljna.

Reprodukcija se odvija tokom cele godine i nije vezana za određenu sezonu. Što više hrane i bolje okoline, aktivniji je proces reprodukcije. Pre parenja se odvijaju udvaranja. Prvo, ženka oslobađa feromone u vazduh, podižući krila. Stoga privlači muškarce i jasno je da je spreman za reprodukciju. Muškarac, koji je bio u blizini, uhvati feromone i počinje brak ples. Kruže oko ženske, rastvara i savija krila. Zatim se vrši đubrenje.

Ženka izvodi kapsulu sa oplođenim jajima u trajanju od 20 do 30 sati, a zatim se digestira u zemlju ili bilo koji pogodan supstrat. U uslovima stana, ženka postavlja jaja na osamljenom mestu, pričvršćujući ih na površinu pomoću naročito viskozne sekrecije.

Habitat

Američki bubašvabe su široko rasprostranjene, prvenstveno u zemljama Južne i Severne Amerike. I ova vrsta se naselila širom Afrike, gurajući svoj predak. Naučnici su primetili da u ovom trenutku insekti aktivno rade u Evropi. Međutim, u Rusiji vrsta nije iskorišćena iz dva razloga. Prvo, velike veličine. U uslovima dovoljno jake zimske prehlade, insekti velike veličine umiru. Drugo, postoje brojni potomci, za koje u uslovima srednje i sjeverne Rusije nema dovoljno hrane. Iz istog razloga, bubašvaba se retko pojavljuje u apartmanima gde je teško hraniti potomstvo. Ali, ako se pojavi u kući u kojoj je dovoljno hrane na otvorenom, ona će se umnožiti sa neverovatnom brzinom.

Američki bubašvab u urbanim sredinama može se naći u industrijskim zgradama sa grejanjem, u sakupljačima, u ventilacionim vratima, u fabrikama za proizvodnju prehrambenih proizvoda.Svake godine ova vrsta se bliži čoveku i uči da živi u urbanim sredinama, jedeći otpad od hrane.

Često se insekati mogu naći na brodovima, u avionima. Putuju uglavnom zajedno sa prehrambenim proizvodima, upakovanim u kartonu.

Specifičnosti života

Insekti žive zajedno, pokušavajući napraviti najveću moguću koloniju. U divljini prosečna kolonija broji oko 10.000 pojedinaca. Ako se bubašvabe smere u zgradama, onda izaberite velike, široke zgrade sa dobrim zagrevanjem. Ugodna temperatura za brzu reprodukciju je u rasponu od 20-35 ° C. Takođe, bubašvabe poput velike vlage.

Još jedan važan uslov za prosperitet: dostupnost dovoljne hrane. Bubašvabe jedu skoro sve. Oni više vole mesne proizvode, ribu, biljke, žitarice i žitarice, mešovitu hranu. Ako nema odgovarajuće hrane, onda mogu da jedu sapun, tkaninu, kožu, papir. To jede bilo koje organske.

Za veliku koloniju, prisustvo hrane je bitno važno. Ali za male gnezde u stanovima, vlažnost i prisustvo izvora vode dolaze u prvi plan. Ako u potpunosti izolujete bubašvabe od vode, oni će propasti maksimum za nedelju dana.

Uzgoj

Ljubitelji insekata često uzgajaju američke bubašvabe. Ovo su prilično veliki, ali neprecizni insekti i zanimljiv objekat za posmatranje. Na primer, samo ova vrsta briga za potomstvo nakon pojavljivanja larve iz jaja. Kod drugih vrsta ovo ponašanje se ne posmatra. Ništa manje zanimljiv je ples parenja muškaraca i žene prije parenja. Spoljašnjost, bubašvab izgleda prilično impresivno, što voli ljubitelje insekata.

Ova vrsta se takođe uzgaja za hranu, za guštere i vodozemce. Insekti se reprodukuju veoma brzo. Jedna kolonija može da obezbedi ceo terarijum sa gušterima.

Jedino što se treba plašiti ljubitelja insekata je alergija. Feromon, koji emituje ženu tokom parenja, smatra se moćnim alergenom i može štetiti osetljivim ljudima.