Матка дома мравка

Април 2019

Видео: Kent Hovind - Seminar 4 - Lies in the textbooks [MULTISUBS] (Април 2019).

Anonim

Cijeli život kućnih ljubimaca koloniju mrava vrti oko maternice. Ona ne dobija hranu, ne štiti mravlje, ne oduzima smeće. Ali to je bila kraljica mrav kuća ant polaže jaja i pruža konstantnu popunjavanje porodice sa novim članovima.

Od svog blagostanja zavisi sposobnost kolonije da preživi i širi celu vrstu. Zbog toga je uterus domaćeg mrava glavna jedinica ove vrste.

dodaj na listu želja

Naučno ime domaćeg ant-faraona mrava. U budućnosti, ovaj izraz ponekad ćemo koristiti.

Zanimljivo je da je uterus sa ostalim članovima kolonije od faraona mravi su malo drugačiji od onih drugih vrsta. Možda je zbog toga domaći mravi uspeli da se prošire širom svijeta brže i potpunije nego njihovi drugi srodnici.

Uterus kući mrav: slike, opis, struktura tijela

Uterus veličina domaćinstva mrava oko dva puta veći rad pojedinaca i dostiže dužinu od 4-4, 5 mm. Boja njenog tela je tamno smeđa sa dobro označenim crvenkastim zavojem na zadnjoj strani abdomena. Na fotografiji ispod jasno vidljivi ovi elementi u boji insekata:

U principu, kraljica mrav kući ne izgleda baš kao radnu kopiju pojedinca. Njen abdomen je mnogo veći u odnosu na glavno tijelo, i kao celina je masivniji i manje pokretan.

Najkarakterističniji maternice Za razliku od radnika mrava - je grudi (druga tijela segment iza glave).Kod radnika, dojka je vrlo mala i ne prelazi veličinu same glave.

Uterus, koji je već uspostavio koloniju, nema krila. U mravlju, mlade žene, spremne za đubrenje, su krilati i jedva se razlikuju od muškaraca. U isto vreme, njihova svetlosna duga krila nisu posebno potrebna: faraonovi mravi ne leti.

Na fotografiji ispod pokazuje nekoliko krilatog žene:

Savjet

svi rade pojedinci u kući gnijezdo mrava - ženke nisu u stanju da reprodukuje. Dakle, pitanje "kako izgleda ženski mrav" nema smisla.

U druge vrste mrava se zove ženskoj materici od trenutka kada napuštaju koloniju i osnovali svoje. U domaću koloniju mrava odvojiti maternice ne stvara, i to - složenost borbe protiv ovih štetočina.

Na fotografiji ispod - kraljica mrava kući okružen radeći pojedinaca:

Malo biologije: kako žive i šta jesti materice

Većina mrava u mravinjak jednom godišnje od lutke postoji veliki broj sposobnih uzgoja žena i muškaraca koji mati tokom takozvanog leta. Oplođenih ženke onda se nisu vratili u svoj dom kolonija, i puzi kroz susjedstvo i pokušati pronaći mjesto u kojem će biti u mogućnosti da polože prvi jaja da rastu i radnim pojedinaca.

Odmah nakon ljeta ženski odgrize krila, pogotkom dodatne hranjive tvari za organizaciju novog naselja.

U kućnim mravima, ovaj proces izgleda drugačije. Kod njih su muškarci stalno prisutni u koloniji. Radni mravi hrane ih, ali uopšteno govore o njima "ne poštujući", skoro kao i za jednostavne banke sjemena.

Ovo je interesantno

U koloniji domaćih mrava, samo 10-15% ljudi se bavi traženjem hrane i ostavlja mravlje. Ostali radnici su angažovani na servisiranju žene i brizi za potomstvo. Dakle, onih insekata koje vi ponekad vidite u kuhinji - ovo je samo mali dio ogromne količine koja se razvija negde blizu kuće …

Sposobnost rase ženki se pojavljuje u koloniji kada dostigne određenu veličinu. Oplivaju ih muškarci i žive i reprodukuju se ovde. Dakle, nekoliko stotina kraljica može živeti u koloniji kućnih mrava. Ne pokazuju neprijateljstvo jedni prema drugima.

Zanimljivo

Stručnjaci veruju da sa malim brojem mrava u koloniji materica posipa jaja sa posebnim feromonima koji blokiraju seksualni razvoj mrava. Iz takvih prerađenih jaja su izrađeni mravlji radnici. Kada kolonija postane prevelik, materica jednostavno nema dovoljno feromona, a neprerađena jaja se normalno razvijaju. Dakle, priroda je omogućila razvoj rada na samom početku razvoja mravlja i mogućnost njegovog rasta - kada dostigne određenu veličinu.

Kada mravi postanu gužve u jednom mravlju, neki od njih se kreću na obližnja pogodna mesta. Istovremeno, novi mravlja se ne formira: snažna veza održava se između "metropole" i "kolonija", materica se može pomjeriti iz jednog gnezda u drugi, mravi razmjenjuju hranu. Na ovaj način, super-suficit se formira u velikom broju autonomnih entiteta. Uništiti je izuzetno teško: da to uradite, pronađete sve gnezde i ubijte sve kraljice u njima.

Na slici ispod prikazana je mravarska mrava domaćih mrava u blizini jaja:

Mučna materica živi i do 12-15 godina, a za svoj život pokriva 500.000 jaja.Radni mravi hranu hranu ili njenom belom.

Veliki broj uzgoj ovaca u koloniji, radnik mravi nisu posebno poštovanje za svaku od njih, čak i onaj koji je osnovao koloniju: oni nadmašuju kraljice od gnijezda do gnijezda, a možda čak i ubiti one koji polaže premalo jaja. Ovo objašnjava visoku efikasnost reprodukcije domaćih mrava.

Reprodukcija i naselje kući mravi: maternice igraju ulogu u životu

U većini slučajeva, u veoma pragmatičan i domaćinstvo mrava kolonija maternice djeluje kao neka vrsta transportera jaja. Odnos radnika mravi da se može uporediti sa stav farmera njegovoj kravi: Volim je, briga za nju, ali u slučaju smrti - uvijek postoji nekoliko mladih rezerve, a ne katastrofa će se dogoditi.

Kolonije faraona mravi mogu podijeliti da se formira novo naselje. U ovom slučaju, nekoliko kraljice i stotine mrava radnika preseliti u zasebnu, obično - pripremili mjesto za nove kolonije.

predstavnici Animosity jedne kolonije na susjede ne pokazuju. Međutim, takav skup kolonija treba razlikovati od difuznih mravinjak distribuira preko ogromna područja mrava standarda.

Zanimljivo je

Najveći istraženi danas faraon mrava kolonija imala 340.000 radno pojedinaca. Uobičajena populacija mravlja je 10-15 hiljada osoba. Minimalno dovoljno da uznemirenosti nakon kolonija broj oporavio, - nekoliko desetina mrava.

Danas, fenomen maternice postojanja mrava i njihova podjela na kaste privlači veliki broj naučnika iz ethologists proučavajući ponašanje evolucionisti.Veruje se da je upravo takva hijerarhija u koloniji mrava im omogućila da postanu najrazvijeniji, brojni i otporni na prirodne kataklizme grupe insekata na planeti. U aktivnostima mravlja mnogo je slično aktivnostima racionalnog bića, ali istovremeno nije moguće napraviti analogiju između materice i nekog organa u ljudskom telu. Mravlja je organizam posebne vrste, a materica u njemu je glavni uzrok i glavna reproduktivna komponenta. Specifičnost položaja materice u domaćim mravima omogućila im je da postanu najčešća vrsta mrava na planeti.

Mutter iz unutrašnjosti: u 900 puta ubrzano snimanje