Како да се маша, слики

Март 2019

Видео: SEKA ALEKSIC - OSLOBODI ME - (OFFICIAL VIDEO 2018) 4K (Март 2019).

Anonim

Svake godine, naučnici otkrivaju sve više i više vrsta krpelja Krpelji spadaju u red Acarina, klasi pauka. Ukupno ima oko 40 hiljada vrsta parazita, mnoge grupe nisu u potpunosti proučavane. Svake godine naučnici otkrivaju sve više vrsta krpelja.

Glavne varijante

Nekoliko glavnih vrsta grinja izdvajaju se.

Iksodovye - najveći predstavnici. U dužini, njihovo telo dostiže 2, 5 centimetara. Žene su plodne. Oni mogu da odlažu do 17 hiljada jaja. U grupu su agrass i ixodid. Agrarni insekti imaju mekan spoj. Iksodovye - nosači čvrstih štitova.

Kliješta za oklop - insek tla. Hrani se biljnim ostacima.

Amber grinja su mali paraziti sa gnječenim heliocerima. Žive u zemljištu i poljoprivrednim proizvodima.

Efekti. Larve su paraziti, odrasli insekti su predatori. Prikazane vrste često pogađaju sisare, gmizavce i ptice.

Funkcije reprodukcije

Redovito grinje uzgoja zavisi od spoljnih uslova. Muškarac može oploditi nekoliko žena, a onda umre. Oplodnja krpelja je do trenutka kada počnu sisati krv od životinja i ljudi, ali nakon oplodnje paraziti početi da se aktivno hrane krvlju. Proces traje 7 dana.

Ženska može da položi nekoliko hiljada jaja. Larve traže svog vlastitog majstora, a zatim, upijajući krv, pade na zemlju. Tamo prelaze i pretvaraju se u nimfe. Zatim ponovo moraju da sisaju na životinju da postanu odrasli.

Principi ishrane

Krikovi se, po pravilu, hrane krvi malih životinja - miševa, šverca i volja. Neke vrste parazita preferiraju da jedu ostatke biljaka.

Od 48.000 krpelja, samo mali broj su paraziti. Mnogi insekti vole krv da se raspadaju biljke ili životinjski ostaci. Broj krpelja su predatori.

Habitat

Krpene vole vlagu, pa se često javljaju u vlažnim šumama sa umerenom hladovinom. Možete se sresti sa insektima na dnu ivičnjaka, u vrhu, na obalama potoka.

U nekim slučajevima paraziti koncentrišu se na staze, šumske staze. Na ovom mestu ih privlači miris životinja. Ponekad insekti skočite na ljude sa breza, vrba, topola, hrasta i japona.

Opasnost za ljude

Glavna opasnost od krpelja za osobu je bolesti koje nose. Govorimo o takvim bolestima, kao što su:

  • encefalitis koji se prenosi na tikve;
  • ku-groznica;
  • tifus;
  • erlihioza;
  • Tularemia i drugi.
  • Prikazane bolesti su veoma opasne. U nekim slučajevima, mito može prouzrokovati štetu poljoprivrednicima i poljoprivrednicima.

Zanimljive činjenice

  • Krikovi imaju slučajeve omovampirizma. Istovremeno, gladna osoba se hrani krvlju dobro hranjenog pojedinca.
  • Veličina najmanjih kretanja je samo 0,8 milimetara.
  • Ženska je sposobna odložiti od 1.000 do 3.000 jaja. Nakon sedam sedmica, larve se popnu do stabljika biljke i ostaju tamo dok se domaćin ne pronađe. Onda skače na njega i sisaju krv 4 dana. Dalje, larva napušta domaćin, prelazi i pretvara u nimfu. Nimfa traži i vlasnika, hrani se krvom 6 dana. Nimfa pada na zemlju i postaje imago.
  • Ženski ixodalni parazit jede mnogo više od muškarca.Veličina parazita je mnogo impresivnija nego gladna. Pun žena je 150 puta veća od gladne.

Krpice žive pored nas i lako ih pokupite. Ali nisu svi insekti opasni kao što se čini na prvi pogled. U svakom slučaju, parazit se odmah ne stavi u kožu, a ako sprovodite redovno i temeljito ispitivanje tela, problemi se mogu izbjeći. Omiljena mesta za ugrize parazita su nežna koža na području pazuha, prepona i vrata. Predloženim mestima treba posvetiti veću pažnju kada se ispitaju za prisustvo parazita.