Изгледот на лебарки во станот

Јануари 2019

Видео: ALBERTO ZECUA habla de los terremotos para México Sudamérica????nibiru LA ERUPCIÓN volcán Popocatépetl (Јануари 2019).

Anonim

Žohari u stanu - insekata koji koegzistira sa čovjeka kroz istoriju civilizacije. I ljudi se uvijek izmišlja način da riješi dosadnih varalice, i žohari trude da prežive i nađu svoje mjesto na području na bilo koji način. Sagrađeni su u našim kućama i stanovima, mogu putovati putem komunikacija, u potrazi za boljim i toplijim mestom. Oni ne donose nikakvu posebnu štetu, već stvaraju osećaj prljavštine i nehigijenskih uslova u stanu. Koji su uzroci pojavljivanja bubašvaba? Da biste se efikasno borili protiv ovih sveobuhvatnih insekata, morate znati odakle dolaze.

Kako bubašvabe penetriraju stanove

Bubašvabe su društveni insekti, ovo je njihova snaga. Oni se međusobno međusobno slažu sa antenama i mogu prenijeti informacije u kom pravcu se kreću kako bi razvili nove teritorije. Zašto se pojavljuju bubašvabe?

Postoji nekoliko načina na koji dolaze u ljude.

Brownies komunikacija

popularno mjesto za žohara u stambenim zgradama - kanalizacija, odbijaju padobrane i kanalima. Zahvaljujući ravnom tijelu, oni su u mogućnosti da prodiru kroz uske proreze na rešetkama u kupatilu iu kuhinji. Dosta jedne trudne žene, koja je za 1-2 meseca u stanu formirala celu koloniju insekata. Često na ulazima možete videti sliku kada zid ili pod pokreću mnogo bubašvaba.Odakle su došli? Najverovatnije je jedan od suseda napao napad na neželjene "stanare" svog stana. U potrazi za boljim životom, oni mogu dobro fancy u vaš dom, i vještinu da pređu prag bubašvaba, vjerujte mi, to je dovoljno.

Poslovna mreža

Žohari žive ne samo u kućama, oni su savršeno razmnožavaju u prodavnicama i supermarketima, pogotovo kod onih koji imaju svoje kulinarske i slastičarnica. Izvršite kupovinu, možete vratiti kući 1 - 2 insekata koji se vešto sakrivaju u zglobovima paketa i paketa. Mesec dana kasnije, ovi insekti će biti toliko veliki da će prestati sakriti. Osim u dućan, mnogi insekti mogu donijeti hranu da ide, ili nakon posjete jednom od ugostiteljskih objekata. Tokom hiljadama godina evolucije bubašvabe naučile su da savladaju nove teritorije.

Gosti - kući

Trobojnici često putuju u koferima sa stvarima. Mogu da rade bez hrane do 40 dana i 7 - 10 dana bez vode. Stoga, oni mogu doći do stana iz hotela, kuće za odmor, sanatorijuma ili od rođaka koje ste posetili. Ako je stan ga čeka toplu dobrodošlicu - obilje hrane i vode, počinje insekt brzo razmnožavaju, jer ne može da živi bez društvu vlastite vrste.

Dostava kod kuće

Znak sadašnjeg vremena - online kupovina. Brza, praktična i ekonomična. Ali evo malo ko misli da ima bubašvaba na otpremnoj bazi i sa kupovinom može doći do vašeg stana. Žohari - Pazite insekata, oni neće sjediti u paket i čekati da ih primijetiti, kada u kući, oni će sakriti na osami i da će postupno razvijati teritoriju.

Dakle, razlozi za pojavu bubašvaba su veoma različiti.Mjesta gdje mogu ući u stan celu masu. Nemoguće je predvidjeti svaki slučaj. Ali kako se možete zaštititi od neprijatnih vanzemaljaca? Moramo stvoriti uslove da insekti ne vole svoj stan.

Kako se zaštititi od izgleda insekata

Da biste sprečili širenje bubašvaba u stanu, morate znati njihove fiziološke karakteristike.

Ne smetaj

Najomiljenija hrana insekata je gnječa ostataka. Ako bubašvab prodre u kuhinju i pronađe mrvice na stolu ili otvorenu korpu za otpatke, dovoljno je da prepozna teritoriju pogodnu za život i počne da se reprodukuje. Dakle, glavno oružje je budnost. Ako komšije imaju bubašvabe, vredi pažljivo čišćenje u kuhinji i ne ostavljajući hranu izvan frižidera i pakovanje za noć. Čaše, od kojih životinje jedu, treba temeljito oprati i osušiti. Bolje je svakodnevno odneti smeće u smeće ili kontejner, kako ne bi privukli pažnju bubašvaba s mirisima u ustima. Insektima se ne dopada idealna čistoća stana, gde se više rade na mestima na kojima to nije posvećena pažnja.

Bez vode

Bubašvabe su veoma osetljive na nedostatak vode. Bez toga umiru sedmi dan. A ako se polumrtveni insek spriječe u potrazi za čak padom vlage koja daje život, ona odmah dolazi do stanja potpunog fizičkog zdravlja. Znajući ovo, neophodno je blokirati insektima pristup vodom. Prije svega, pažljivo uradite čišćenje - obrišite noću površinu školjki i kupka, tako da nemaju kapi vlage. Najbolje je opremiti kupatilo sa prisilnom ventilacijom kako bi se oslobodio visoke vlage. Naravno, sve slavine i mikseri trebaju biti u dobrom stanju i ne kapati. Žohari u kući može prikupljati vlagu sa površine tla u saksije, pa vode i sprej kućne biljke potrebno je da tokom dana u prevelikoj vlazi je imao vremena da se upije u tlo i ispari.

Izolacija

Bez obzira na to koliko neobične bilo žohari u kući, ne mogu priuštiti da uđe kroz otvore koji su manji od njihove veličine. U stanu, sve tehnološke rupe - otvore za ventilaciju, ventilacioni kanali moraju biti zatvoreni posebnim rešetkama. Sada su u raznolikosti predstavljeni u ekonomskim odeljenjima supermarketa. Kupaonica i kuhinja neće biti dostupni za male putnike. Naravno, potrebno je pregledati zidove i plafon, ulazna i balkonska vrata, lajsni, tako da nisu imali slotova za prolaz bubašvaba.

Moramo pokušati izbjeći masovni egzodus insekata iz jednog stana, kada vlasnici nazovu uslugu kontrole štetočina. Bolje je za to da ujedine napore i istovremeno obradu celog ulaza. Možete se pregovarati sa susedima na stepeništu i sami provoditi dezinsekciju.

U stambenim zgradama često plodno tlo za insekte su tople i vlažne podrume, posebno u starom "Hruščov" i "brezhnevki", gdje insekti puze u stanove. Redovno vrši kontrolu štetočina - zabrinutost kompanije za upravljanje. Ali ovaj proces zahteva javnu pažnju.

Insekti u kući - to je kao bolest - Lakše je spriječiti njihovo nastajanje, nego da se bori, troši na to nerve, snagu i resurse. Mere sprečavanja nisu tako komplikovane, ali su vrlo efikasne.

Kako se otarasiti insekata

Čovječanstvo se dugo borilo sa zločinom, što se zove bubašvabe.Dugogodišnjih godina, mnoge stvari su se nagomilale za borbu protiv insekata. Trenutno postoje metode hemijske, mehaničke i biološke kontrole ovih drevnih insekata.

Hemija

Najefikasniji rat započeo je sa početkom hejdstva hemije. A nebulizatori, kao što je "Dihlophos", bili su u dalekoj prošlosti. Sada su se pojavili mnogi bezbedni za ljudske hemikalije koji su smrtonosni za bubašvabe. Popularnost među populacijom osvojila je otrovne gele, koje se prodaju u pogodnim špricevima. Vlasnici treba da primene samo malu kapu gela duž dasaka i omiljenih staništa insekata i čekaju nedelju dana. U bojkotama sadržano je nešto manji broj otrova, pogodniji su za sekundarnu preventivnu kontrolu štetočina.

Otrov, poput fenoprila i peritrina, dobro su dokazani. Ako se jedna osoba inficira s njom, može inficirati mnoge druge bubašvabe. Svi znaju neverovatna svojstva borne kiseline. Stižeći u želudac bubašvaba, bukvalno ga je iscrpljivala iznutra. Primijeniti bornu kiselinu tako da insekti u ovom trenutku nisu imali pristup vodi i drugoj hrani. Stoga, na odmoru može biti puno lopti držati kuvano žumance i borne kiseline, a zatim ih staviti na puno hrane oko. Insekti neće imati izbor, oni će morati da jedu i umru.

Ako je ruka nije poseban način, a zatim obrišite lajsni i pločica sa mješavinom vode i amonijaka, denaturirani alkohol, terpentina ili kerozin, njihov oštar miris će prisiliti insekte da pobjegne iz stana u potrazi za sigurnom mjestu. Hemijski rat protiv bubašvaba u kući ne može u potpunosti spasiti i zaštititi stan od nove ofanzive bubašvaba.To služi kao odvraćanje na neko vreme.

Mehanika

Zamke su mehaničke metode borbe protiv insekata. Kompanije Raptor, Combat i Reid nude gotove zamke, koje su male kutije sa ulazima. U unutrašnjosti je mirisni mamac sa otrovom, sposoban ubijanja insekata kroz direktan kontakt i kontakt zaraženih kongenitalnih.

Najjednostavnije zamke su Velcro kada bubašvabi odlaze u privlačan miris, drže se i umiru nakon dehidracije nakon nekoliko dana. Glavna prednost ove metode je ekološka kompatibilnost. Posebno je preporučljivo koristiti Velcro za ljubimce ljubimaca, potpuno su sigurni za svoje ljubimce.

Možete sami napraviti zamke, njihov osnovni princip je da insekt mora slobodno prodirati u njega, ali izlaz postaje nevjerovatna prepreka za to. Konstrukcije najjednostavnijih zamki mogu se videti na Internetu. Efikasni su u borbi protiv složenih bubašvaba.

Biologija

Biološka metoda zasnovana je na upotrebi njihovih prirodnih neprijatelja u borbi protiv insekata. Oni koji vole živa bića, možete preporučiti da imate gekko. Ovaj gmizav uspješno lovi bubašvabe i može da izazove značajno oštećenje kolonije.

Odabir sredstava za borbu protiv insekata, možete učiniti puno stvari, ali zapamtite da nijedno od njih ne može riješiti problem otklanjanja svih njih od svih 100%. Svaka metoda ima svoje prednosti i mane. Ako je sve bilo tako lako, onda, verovatno, dugo smo zaboravili šta su bubašvabe u stanu. Ali ne, ovi dinosaurusi pokazuju kako se boriti za postojanje i zadržavaju svoje brojke milionima godina.