Осар: што да правам дома?

Март 2019

Видео: Щит и меч 1 серия (Март 2019).

Anonim

Glavna opasnost od ujeda osa je da je njen otrov djeluje dovoljno dugo Tokom šetnje, na pikniku ili na dachi bebe ili odrasle osobe, osa je pjevala: šta da radite kod kuće? Pitanje je zapravo veoma aktuelno, jer iako u većini slučajeva ti ugrižaji nisu opasni za život, sa alergijama posledice mogu biti najneugodnije. Zbog toga, morate biti veoma pažljivi da blagovremeno prepoznate znake alergijske reakcije.

Ako nema alergije, onda će na mestu ugriza biti otok, imaće bolnih senzacija. Mogu trajati nekoliko sati i nekoliko dana: to zavisi od individualnih karakteristika tela, kao i od toga koliko dobro obrađujete mesto za grickanje. Postoje situacije kada osa uđe u usta, grla ili jednjaka (to dogodi, na primjer, ako osoba je pio sok od nepokrivenim boca, u kojoj je insekata ima). Onda morate odmah pozvati hitnu pomoć.

Ako je kao takva alergija nije, onda ugriza će biti oticanje, bit će bolno

Prva pomoć koja se može dati u kući

Smatra se da je osa iz ubod pčele se razlikuje u tome što je osa ne ostavlja u ranu njegov stomak. U većini slučajeva, ovo je slučaj.Ali ponekad i stinger i dalje može biti u koži, pa morate pažljivo pregledati mesto ugriza. Ako je ostalo, treba ga izbrisati. Ovo se radi pincetom, dobro dezinfikovanim alkoholom. Raskovyrivat rana je opasna. Ako se ne otkriva uboda, ali ugriza jako svrbi, otečene, crvenilo, potrebno je istisnuti otrov iz rane.

Smatra se da je osa iz ubod pčele se razlikuje u tome što se osu ostavlja žaoku u ranu. U većini slučajeva to čini. Ali ponekad je stinger još uvek na koži. Možda je glavna opasnost od osipa osjeća da njegov otrov traje dovoljno dugo. Na primer, ako insekti oštede u licu, otok ne može da pređe 5 dana ili čak nedelju dana. Pored toga, ako pčela može jedino da jednjaka, onda osa može grize i nekoliko. Zbog toga, tijelo će odmah dobiti dovoljno veliku dozu otrova, tako da se simptomi mogu izgledati trovanja, do opšta slabost i bol u trbuhu. Stoga, odgovarajući na pitanje što učiniti ako ujela osa, doktori preporučuju prije svega provjeriti sve potencijalne lezije, što je otrov ili koje bi mogle ostati trn. Trebalo bi da slušate svoja osećanja: ako negdje pecamo kao opekotine, ovo je griz. I tek onda možete nastaviti na druge procedure.

Šta da radim ako me je osetila osa? Hajde da analiziramo algoritam akcija. Tretman neophodno uključuje pranje pogodenog područja hladnom vodom i sapunom. U idealnom slučaju, potrebno je dezinfikovati ovo područje jačim antiseptikom. Ako ubola osa u ruci, možete koristiti hlorgekisidin (na osnovu spoj proizvodi razne antiseptik gelovi i sprejevi za ruke, koji se mogu uzeti zajedno za vožnju).Ako imate miramistin ili medicinski alkohol, oni će takođe učiniti. Dozvoljeno je korišćenje zebre i joda.

Zatim se na pogodno područje primenjuje pamučna tampon, navlažena vodoničnim peroksidom ili amonijakom. Ako ovo nije pri ruci, uobičajeno fiziološko rješenje će učiniti. Ali ovo je samo čišćenje. Neophodno je eliminisati druge simptome primjenom komprimovanja leda, a ako nema leda, onda koristiti hladnu vlažnu tkaninu kako bi se smanjila opletenost.

Šta raditi sa ujedom osipa kako bi brzo otklonili otrov sa tijela? Potrebno je piti puno tečnosti. Lekari savjetuju da koriste slatki topli čaj ili čak i rastvor glukoze. Uz blago povećanje temperature, čak i ako je osa ugriznula u ruci, a ne u grlu, bolje je konsultovati lekara. Ali pre toga možete piti bilo kakvu febrifu.

Tretman obavezno uključuje pranje mesta ugriza hladnom vodom i sapunom

Ako je bilo mnogo ugriza i svi su pali u ruku ili nogu, tada treba spriječiti širenje infekcije. Zbog toga se nalazi iznad mesta lezije. To se ne može nazvati obaveznom merom, već sa tendencijom na alergije, ne bi trebalo napuštati.

Šta raditi kod kuće kako bi sprečili alergije? Neophodno je uzimati antihistaminski lek (doziranje treba biti odgovarajuće uzrastu). Od bolnih senzacija, svi nesteroidni antiinflamatorni lekovi - na primjer, Aspirin ili Ibuprofen - pomažu. Ako nema ničeg drugog, možete uzeti Paracetamol. Sve ovo će se naći bukvalno u svakom kućnom medicinskom kabinetu.

Korišćenje recepta tradicionalne medicine

Hlorheksidin ili medicinski alkohol nije uvek dostupan. Ali šta onda da uradimo ako se ujeda osipa, au kabinetu za kućnu medicinu nema jakih sredstava?Možete, na primjer, koristiti pare srca na alkoholnoj osnovi. Oni mogu obavljati funkciju antiseptika. Dovoljno je navlažiti pamučnu vunu sa malom količinom ove pripreme i pritisnuti je nekoliko minuta do oštrice. Ako u grudima za kućnu medicinu nema kapljica, probajte još jedan lek, na primer, sok od peršuna.

Limun sok

je pogodan kao antiseptik. Limen sok je pogodan kao antiseptik. Ekstriraj tečnost iz nekoliko limuna u šolju vode i isperite ovo rastvo ranom. Pored toga, možete koristiti sok od jabuke ili sirće.

Nakon toga, primenite kompresiju. Može se napraviti od sode za pecivo. Potrebno vam je vrlo malo vode, toliko da napravite grubo. Nanosi se na mesto ugriza i ne uklanja se sve dok se potpuno ne osuši. Ovo pomaže da se "izvuku" ostaci otrova. Možete napraviti kompresiju sa amonijakom.

Kako ukloniti tumor sa osipom (video)

Šta ako insekti ubode bebu?

Deca su često mnogo manje oprezna od odraslih. Zbog toga, u vezi s njima, pitanje je šta je još važnije ako se osjeća oslom još hitnije. Algoritam akcija će biti potpuno isti. Neophodno je isprati mesto ugriza, ako je potrebno, uklonite ožiljak, pokušajte da uklonite otrov. Možete, kao protivotrov, dodati rani najčešći komad šećera, lagano navlaženom vodom: izvlači otrov.

Glavni problem, ako je bilo koji insekt zapalio dijete, jeste da djeca zbog svraba mogu sječiti ranu, tako da se infekcija može lako uhvatiti u njega. Šta treba učiniti kako bi se isključila takva situacija? Neophodno je nametnuti kompresor za hlađenje na mestu, koji je očuvan posebnim.

Primijeniti kompresiju - može se napraviti od sode za sjeckanje

Kompresija se pravi od sode za sjeme.

Ali možete koristiti biljnih sastojaka: oprati i lagano pire od bokvice lišće ili Kalanchoe, svježi peršun lišće. Neki narodni lekovi sugerišu čak i upotrebu svježih paradajza, komada luka ili pire od česline. Ovo je takozvana distrakciona terapija. Kompres se drži oko 40-60 minuta, nakon čega će svrab već proći.

Što učiniti ako ujela osa (video)

Kada kući sredstva su beskorisni?

Nema pitanja o bilo kojim kućnim lekovima, ako osoba ima znakove alergijske reakcije. Naravno, ipak morate da obradite griz. Ali, ako primijetite simptome kao što su mučnina, teška oticanje, košnica, otežano disanje do daha, povećanje iznenadne temperature, potrebu da pozove hitnu pomoć. Nemojte samo-lekove!

Ne o svakom domu pravni lijekovi i može biti ni govora, ako osoba pokazuje znakove alergijske reakcije

najproblematičniji simptomi su grčevi, plave lice, gubitak svijesti. Dok doktori na neki način, moguće je pokušati dati žrtvi 2 tablete difenhidramin i 25-30 kapi Kordiamin - lijek iz grupe analeptikov, koji je dizajniran i za eliminaciju šok i gušenja. Sa grčevima i mrazom, pokrivajte žrtvu pokrivačem ili ćebe, možete koristiti bočice sa toplom vodom toplom vodom (ako nema bočice za toplu vodu, uzmite bočicu).

Greške u obradnim osipima

U svakom slučaju ne mogu aktivno da grebaju zgrišeno mesto. Od ovoga će biti samo svrab, pošto to utiče na već iritirane nervne završnice. Osim toga, možete nositi infekciju, a zatim će početi suppuration, a njegovo lečenje je mnogo teže od uobičajenog ugriza. U svakom slučaju, alkoholna pića se ne koriste kao anestezija: samo ubrzavaju proces apsorpcije otrovnih supstanci u krv. Naravno, pričamo samo o internoj aplikaciji. Ako nemate alkohol u ruci, ali postoji vodka, uvek ga možete koristiti kao antiseptik, koji briše mjesto ugriza.

Nemojte trljati oštećenu kožu, iscediti otrov ili pokušati da je isisnete. To neće dovesti do pozitivnih rezultata. Naprotiv, utjecaj na zahvaćeno područje će uzrokovati otrov zbog povećanog protoka krvi da se brzo širi kroz sudove i tkiva, tako da se crvenilo i otok porast.