Што е chafer

Април 2019

Видео: Ranking Factory (Април 2019).

Anonim

U maju, ulice početi da lete velike insekte, koji se naširoko poznata kao zaštitni pokrov U maju, ulice početi da lete velike insekte, koji se naširoko poznata kao gundelj. Mogu se videti u drugim sezonama: u aprilu, u junu. Deca vole da ih lovijo. Dječija radoznalost se objašnjava činjenicom da su interesi način života bug djeteta: ono što jedu, gdje žive, šta štete može nanijeti, i kome. Vreme je da kažemo o svim detaljima.

Koja je gundelj

Svako proljeće, vrtlari gledaju na invaziju njihove zemlje buba čije larve nose velike štete na biljkama. Na čemu izgleda buba?

Znači, broj 1 majske žurke je veliki leteći insekt. Njegova dužina može da dostigne 4 cm. Boja može biti tamno crvena i crna boja. Njegovo telo je prekriveno kitarom, koji štiti insekt. Nijanse crvene se nalaze u područjima slabe senke. U tamnim mestima, boja majske bube postaje crna.

May beetle (fotografija # 1)

Telo se sastoji od:

  • glave;
  • grudi;
  • Stomak.

Možete lako videti senzorne organe i usta bube na glavi. U prednjem dijelu se nalazi poprečna ploča. Ovo je gornja usna. Iza nje su gornji parovi čeljusti i donji, kao i donja usna. Na njima su palpe, oni su organi ukusa i dodira. Na bočnim stranama su dve fasetirane oči. Svaka od njih se sastoji od jednostavnih očiju veoma male veličine.Ima ih nekoliko hiljada.

Grudi, pak, sastoji se od 3 dijela. Na svakom od njih je par nogu. Prednje noge su jake i podsećaju na njihove skripere. Sahranjuju zemlju da polože jaja. Srednji i zadnji deo grudi imaju krila. Stomak je pokriven odozgo pomoću elytra, koja štiti dorzalni deo i membrane krila.

Sistem digestije je prilično jednostavan. Čelnici su odsečili malo komada drveta i brušili ga na manje delove. Hrana se proguta i prolazi u ezofagus. Odatle, prodire u stomak. Tamo je potpuno utrpan s kiteznim zubima. Dalje varenje se odvija u crevima. Ostaci se izlaze spolja.

Kiseonik prolazi kroz trahej organima (Slika # 2)

Cirkulatorni sistem je izuzetno jednostavan. Krv pere organe unutar tjelesne šupljine. Nosi hranljive materije. Pomera se pomoću srca pomoću ventila. Krv nema boju.

Sistem respiratornog sistema sastoji se od 18 spirala. Nalaze se na stomaku. Kiseonik prolazi kroz trahej organima (Fotografija br. 2). Telo je prekriveno dlakama ili vagu. Glava je često pokrivena dužom kosom. Čeljusti imaju palpe. Antene u muškoj su duže sa 7 identičnih ploča. Oni su organi mirisa. Elytra su obloženi rebrima u količini od 5 komada. Na prednjim nogama ima 2 ili 3 klešta.

Svi procesi života regulišu centralni nervni sistem. Uključuje:

  • mozak;
  • neuronalni lanac koji prolazi kroz abdomen.

Vrste insekata žive u Evropi i Aziji. Oni više vole mladi bor, šumski stepen za svoje stanovanje. Aktivni život majske bube traje 5-7 sedmica.Insekti koji se razmatraju srodni su u mjesecu maju. Ženka se produbljuje u tlo do dubine od oko 10 cm i polaže oko 70 jaja. Posle toga obično umire. Ali nakon mjesec i po, bele larve (slika br. 3). Oni su uvijeni u kugu prilično velike veličine. Drugo ime za njih je brazde. Njihovo telo je gusto, ima 3 para nogu. Boja glave je bledo žuta, može biti smeđe-žuta ili smeđe-crvena. Oni se hrane hranom na biljkama. Može biti i trava i drveće.

Ženka se produbljuje u tlu do dubine od oko 10 cm i polaže oko 70 jaja. Posle toga obično umire. Ali nakon mjesec i po, bela larva (slika # 3)

Larva živi u tlu 3-4 godine. Zatim postaje lutka koja izgleda kao odrasla buba. Pupa je na dubini od 30-50 cm, ima kratka krila i žućkasta boja. U jesen iz pupe izlazi buba. Do proljeća živi u zemlji, a onda izlazi napolje. Počinje novi ciklus života.

May beetle (video)

Harm, povlastice i vrste buba

Šta čaju Maya žuželice? Insekt se hrani samo hranom biljnog porijekla. Voće i ukrasno drveće i grmlje u baštama, ulicama i parkovima, kao i četinarske plantaže, odlična su hrana. Larve koje žive u zemlji se odlikuju njihovom velikodušnošću. Oni sa zadovoljstvom jedu korijine povrća, drveća, bobica i voća. Ovo nanosi ogromnu štetu vrtlarima i kamionima.

Insekt se hrani samo hranom od povrća

Steta nam je poznata šteta majske bube. I da li ima koristi? Brojimo:

  • insekti mogu biti zabavni ne samo za djecu, već i za odrasle;
  • koriste se kao mamac prilikom hvatanja ribe: dobro ga grize ide, crv i asp;
  • oni su hrana ptica, zmija, ježa i guštera.

Mnogi stanovnici naše zemlje videli su maju zečicu zelene boje (Slika 4). Zapravo, ta bronza je zelena. To je navedeno u Crvenoj knjizi, koju svi znaju. Hranjenje za hrou su cveće i lekovito bilje, voće i mladi listovi nekih biljaka, sok od drveća. U poljoprivredi bronza ne izaziva nikakvu posebnu štetu. Ali veliku štetu prouzrokuju larve, koje žive u starim panjevima, u mravima i gomilama. Lažne larve pretvaraju se u žuči za 3 godine. Ovo se može videti sopstvenim očima ako se kod kuće brončane kuće.

Mnogi ljudi u našoj zemlji su vidjeli buba maja Green (foto broj 4)

Neka buba gundelj i zelene pripadaju u insekata životinja. Rod mađarskih buba broji 74 vrste insekata.

gundelj opruge (video)

Zaključak o

hrušt - mnogih poznatih štetočina. Njen životni ciklus se sastoji od 4-5 godina. Larva se razvija na dubini od 20-40 cm. Za zimu, ona se produbljuje na jedan i pol metara. Proleće je bliže korijenju biljaka, koja služe kao hranu za nju. Sledeće godine ona već jede korene mladih drveća. Godinu dana kasnije ona dostiže veličinu od 5-6 cm i može da zaglavi korijene odraslih stabala. Zatim dolazi faza pupke i uklanjanje hleba iz nje. To se obično dešava u mjesecu maju. Otuda ime insekata - majska buba. U to vrijeme počinje da leti i ima lišća drveća.

hrušt - mnoge poznate štetočina

u svom sadnica ishrana jesen, lipa, planinski jasen, topola, breza, vrba, javor, hrast.

Ptice i zemaljske bube se hrane hranama i njihovim gazdinstvima.